"Vojnici OS dali zakletvu da će štititi Ustav, Dan RS-a neustavan"

Fena
"Vojnici OS dali zakletvu da će štititi Ustav, Dan RS-a neustavan"
AA / Arhiv
Zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz poslala je pismo ministrici odbrane BiH Marini Pendeš.

Povodom komentara o njenom pismu upućenom ministrici u vezi s učešćem Oružanih snaga BiH u obilježavanja 9. januara u Republici Srpskoj, Wilz je danas proslijedila primjerak tog pisma medijima jer, kako je izjavila, "uveliko je pogrešno predstavljeno".

Pritom je izjavila da želi biti veoma jasna u vezi s tri stvari s obzirom na veliki interes za ovo pitanje.

"Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane, ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala.

Drugo, Oružane snage BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu, naglasila je također. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno s načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima, marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri Oružanih snaga BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se na njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

Treće, puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu s Aneksom 1A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni  zakona BiH. Činjenica je da u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", izjavila je zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, generalica Wilz.

U pismu ministrici odbrane BiH upućenom 5. januara, Wilz u prvom pasusu navodi: „Obaviještena sam da ste odobrili angažiranje vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima u Republici Srpskoj 8. januara 2017. prilikom odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a da niste odobrili učešće Oružanih snaga u aktivnostima u RS-u 9. januara“. 

Kako je dalje navela u pismu, Wilz je podržala nastojanje ministrice Pendeš da nađe razumno rješenje u veoma delikatnoj situaciji, istovremeno poštujući važeće zakone  i propise.

Ustavni sud BiH donio je odluku da je obilježavanje „Dana Republike Srpske“ 9. januara neustavno, navela je također.

"Sud je dio ustavnog okvira BiH sukladno Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Svi pripadnici Oružanih snaga BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH. Osim toga, član 49. Zakona o odbrani kaže: 'Od vojnih lica očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se temeljem za smjenu s dužnosti'", citat je iz pisma zapovjednice NATO štaba ministrici Pendeš. 
 

"Stoga bi u ovom trenutku učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa 'Dana republike Srpske' 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani. Te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo učešće bi predstavljalo i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma", navela je također zapovjednica NATO štaba u Sarajevu u pismu upućenom 5. januara ove godine ministrici odbrane BiH Marini Pendeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije