Vojna delegacija EU kod Podžića: Evropski put BiH se mora ubrzati, imate našu podršku

0
Radiosarajevo.ba
Vojna delegacija EU kod Podžića: Evropski put BiH se mora ubrzati, imate našu podršku
Foto: MOBiH / Posjeta Vojnog odbora EU

Ministar obrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem te načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerekićem i Gojkom Kneževićem u utorak 5. jula 2022. godine u Sarajevu su razgovarali s delegacijom Vojnog odbora Europske unije (EUCM), koje je predvodio predsjedavajući Odbora austrijski general Rober Brieger.

Sastanku u Domu OS BiH nazočila je i zamjenica šefa Izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova, pomoćnici ministara obrane BiH Zoran Šajinović, Dženan Redžo i Mišo Božičković, te vojni predstavnici zemalja članica u Vojnom odboru EU.

Goste iz EUCM-a su zanimale aktivnosti i izazovi koji pred Oružanim snagama BiH stoje u aktualnoj političkoj situaciji u BiH te postavljali pitanja vezana za različite sigurnosne aspekte. Ministar Podžić je generalu Briegeru zahvalio na iskazanom zanimanju za stanje u Oružanim snagama BiH te pokazanom interesu da se pomogne dalji razvoj OS BiH u situaciji privremenog financiranja i složenog donošenja političkih odluka državnog vrha BiH.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić također je govorio o malom bruto društvenom proizvodu BiH te relativno niskom izdvajanju za potrebe OS BiH. Čelnici MO BiH upozorili su i na izazove koji se tiču odljeva mladih i stručnih kadrova iz cijelog bosanskohercegovačkog društva, što može utjecati i na kadrovsku popunu Oružanih snaga.
"U složenim okolnostima, posebno smo zadovoljni saradnjom s EUFOR-om te cijenimo da je nastavak mandata EUFOR-a od velike važnosti za dalje očuvanje stabilnosti u BiH", kazao je ministar Podžić te zahvalio na različitim projektima pomoći za OS BiH.

"Posebno mi je drago što vidimo da se vojna suradnja s EU sada još i više intenzivira", zaključio je ministar Sifer Podžić.

Podžić: Ako ne bude EUFOR-a, bit će NATO; moguć i blitzkrieg za članstvo BiH u Savezu

Podžić: Ako ne bude EUFOR-a, bit će NATO; moguć i blitzkrieg za članstvo BiH u Savezu

U svome obraćanju na skupu, general Brieger je konstatirao da se put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU treba ubrzati te da će vojni predstavnici EU u tome pogledu dati svoju podršku.

Prema planu, delegacija EUCM-a tokom dana će u kasarni OS BiH Rajlovac nazočiti i službenoj primopredaji opreme za uklanjanje mina, koje je EU donirala Oružanim snagama BiH.

Posjeta Vojnog odbora EU
Foto: MOBiH: Posjeta Vojnog odbora EU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije