Vojin Mijatović: Sa mnom i Dodik i Izetbegović imaju problem - a evo i zašto

3
Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović: Sa mnom i Dodik i Izetbegović imaju problem - a evo i zašto
PrtScr / Vojin Mijatović

Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, danas je komentirao pismo Valentina Inzka, koje je uputio šefu Narodne skupštine RS.

Inzko je postavio ultimatum ovoj skupštini da povuče odluku o odlikovanju osuđenih ratnih zločinaca - Radovana Karadžića, Momčila Krajišnik i Biljane Plavšić.

Pismo možete pročitati OVDJE.

Mijatović poručuje da smo mi ti koji prihvatamo da živimo u pepelu, a ne želimo graditi stubove za budućnost.

"Da je bilo političke zrelosti to se nikada ne bi desilo", govori Mijatović, pa nastavlja: "OK, Karadžić je bio prvi predsjednik RS-a, ali ko god bude osuđen za ratne zločine ne smije više dobijati podršku naroda, jer narod koji nastavlja pružati podršku takvim osobama je nezreo narod."

Mijatović cijeni da će NSRS morati poništiti odluku, podsjećajući u razgovoru za N1 na "famoznu pločnu na Studentskom domu na Palama":

"Dodik nije bio hrabar, a govorio je da će ploča ostati. Ne znam hoće li se bukvalno desiti povlačenje priznanja ili će biti u drugoj formi, ali je žalosno da u 2021. pričamo o toj temi. Još je tužnije što niko od tih ljudi (koji su glasali za priznanja) ne osjeća ljudsku odgovornost prema žrtvama."

U reakciji pojedinih političara iz RS-a se kaže kako je Inzko “odgovornost prebacio na cijeli srpski narod”?

"Mislim da je Inzko vrlo jasan, ne radi se o formalnoj krivici cijelog naroda. Ovi što sada govore da su heroji neka objasne narodu kako su prije 15 godina govorili da nisu kada su ih slali u Haag. Iste ove ljude su izručili Dodik i Čavić. Kako je tada bio legitiman Haag i te iste presude, a danas nisu. To je manipulisanje percepcijom građana u RS-u. To je dobro napisao Inzko. (...)

Dvadesetpet godina u ovoj zemlji pričamo o laži – da su Srbi u pravu, da su Bošnjaci u pravu i da su Hrvati u pravu. Te laži plaćamo glavom, a u pozadini tih laži odigrava se ogroman kriminal. I onda dolazim ja – kažem u Srebrenici je bio genocid.

S tim problem ima Izetbegović i SDA jer ne može reći da su svi Srbi isti, jer jedan Srbin kaže da je bio genocid, a ima problem i Dodik. Ne možemo Vojinu zamjeriti da negira genocid, hajde da pričamo da je on ubačen od nekih tužbi. Zašto?

Zato što pričam ekavicu, pa odrastao sam u Beogradu. I tako zbog ekavice smetam Sarajevu, ali i Banjaluci, a zaboravili su kako su novinare ‘90-ih tjerali da pričaju ekavicu. Nije problem Čoviću, Izetbegoviću i Dodiku što će sići sa vlasti nego im je problem što ih čekaju godine zatvora", zaključio je Mijatović.

Kompletan razgovor čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije