Vojin Mijatović: 'Pojašnjenje građanima i obavještenje SDADF botovima'

6
Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović: 'Pojašnjenje građanima i obavještenje SDADF botovima'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se na društvenim mrežama o usvojenoj uredbi Vlade FBiH kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna 2024. godine budu isplaćene dvije prosječne plate u FBiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"POJAŠNJENJE GRAĐANIMA I OBAVEŠTENJE SDADF BOTOVIMA

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Fiskalni zakoni i minimalna plata od 1000 KM su naš prvi prioritet, ali ni u kom slučaju nećemo dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu penzija, socijalnih davanja i ostalih isplata.

Naša namera je bila da od 01.01.2024. krenemo sa primenom ovih reformskih zakona, al je potrebno još neko vreme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti usled smanjenja stope doprinosa.

Nermin Nikšić: Struja za građane neće poskupjeti. Nažalost, to nismo mogli osigurati privredi

Nermin Nikšić: Struja za građane neće poskupjeti. Nažalost, to nismo mogli osigurati privredi

Kako bi premostili period do primene fiskalnih zakona a omogučili poslodavcima da već sada isplaćuju minimalnu platu od 1000 KM doneli smo odluku kojom smo omogućiili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih 6 mjeseci.

Trenutna minimalna plata od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima u narednih 6 mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu platu u iznosu od 1.016 KM, bez dodatnih obaveza prema državi.

Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakon o minimalnoj plati, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu. Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu.

Poruka ovima što su do pre 7 meseci bili na vlasti, a decenijama ništa uradili nisu, koga vi prozivate imate li srama i stida, pa jedino što ste vi povećali je broj presuđenih premijera i ministara i broj vaših funkcionera na crnim listama za kriminal i koripciju.

Sledi vam niz novih krivičnih prijava, ali i smene vaših kadrova koji po dubini rade sve da uspore proces donošenja fiskalnih zakona kao i drugih reformi.

Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, nadate se da preko 'duboke države' možete blokirati sve, lažete vaše botove da izdrže još malo, jel sledi vaš povratak… znate kada ćete se vratiti, nikad a možda ni tada", kazao je Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije