! / Mijatović nakon najava o koaliciji: Hoće li se vrh PDP-a odreći Draže Mihailovića

29. 04. 2021. u 11:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 119

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Vojin Mijatović rekao je kako podržava razgovore SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde iz Federacije BiH sa Partijom demokratskog progresa (PDP), Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Demokratskim narodnim savezom (DNS) iz RS-a o nekoj vrsti saradnje na narednim izborima u BiH 2022. godine.

"Ono što ću očekivati, bez obzira što su rekli 'nećemo teške teme', to je da vidim hoće li se vrh PDP-a odreći Draže Mihailovića i sličnih fašističkih tekovina, kako gledaju na državu Bosnu i Hercegovinu i sve ono što je čini shodno Ustavu, jer mislim da su to neophodne stvari kako bi krenuli u promjenu svijesti, sistema", rekao je Mijatović za BHRT.

Mijatović tvrdi da on neće biti dio izbornog procesa, ako prethodna pitanja ne budu raščišćena.

Kako je naveo, već tri i po godine na teritoriji RS-a propagira nešto sasvim suprotno onome što sada propagiraju SDS, PDP i DNS.

"Šta je problem da gospoda Šarović, Borenović i Nešić kažu: Da, Bosna i Hercegovina je moja država. Zar je to toliko strašno? Ako nisu to u stanju da kažu, o čemu mi pričamo. Ja ne tražim nikakva priznanja za bilo šta drugo. Dajte samo okvir, a to je država Bosna i Hercegovina", kategoričan je Vojin Mijatović.

Mijatović tvrdi da u BiH nije moguća mirna predaja vlasti, ali jeste, kaže, moguće izvesti na ulice 100.000 nezadovoljnih ljudi.

Navodi da mu je žao što vrh SDP-a nije podržao takvu ideju.

"Mi znamo da nam je u zemlji katastrofa, da je sve stalo, da ništa ne funkcioniše. Pokušate na demokratski način, vlasti i režimi izignorišu. Nijedan zakon ne može da prođe, nijedno pravo ne može da se ostvari, nastavlja se sa kriminalom i korupcijom. Šta ostaje? Ali, ako vi kao najjača opoziciona stranka stanete na čelo naroda, pa neka prvi put bude 2.000 ljudi, pa će biti 10.000 ljudi, pa će biti 100.000 ljudi. Ali, to moramo raditi i u Sarajevu i u Banjoj Luci", kategoričan je potpredsjednik SDP-a BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)