Vodovod u Doboju kupuje Audi Q5 od 130.000 KM

Radiosarajevo.ba
Vodovod u Doboju kupuje Audi Q5 od 130.000 KM
"Vodovod Doboj" je raspisao javni poziv za kreditno zaduženje ove javne kompanije za kupovinu novog službenog automobila – modela Audi Q5 vrijednog 133.000 konvertibilnih maraka (KM).

Dioničko društvo Vodovod Doboj traži kreditora za lizing čija je namjena kupovina novog automobila. Kredit će se otplaćivati pet godina, a “Vodovod” će u lizingu učestvovati s 40 posto svog novca, odnosno više od 53.000 KM, dok će ostatak novca od 80.000 KM za kupovinu “terenskog” vozila otplaćivati 60 mjeseci, piše BIRN.

Direktor “Vodovoda Doboj” Ognjen Mitrović nije želio za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) detaljnije govoriti o kupovini automobila, jednog od nekoliko planiranih za 2018. godinu.

“U planu javnih nabavki za 2018. godinu, između ostalog, od strane Nadzornog odbora i Skupštine akcionara predviđena je nabavka automobila za 180.000 maraka. Vozilo je namijenjeno za upravu”, kazao je Mitrović prije nego što je zatražio da se upit uputi putem e-maila.

Zvanične odgovore “Vodovod Doboj” nije poslao.

“Vodovod” je u ranijem tenderu, za koji sada traži kredit kako bi ga isplatio, izabrao luksuzni terenac Audi Q5 Sport 2.0 TDI Quattro s pogonom na sve točkove.

Sami troškovi lizinga za kupovinu ovog automobila koštat će oko 15.000 KM. “Vodovod Doboj” je u 2017. godini kupio još jedan putnički auto od 49.000 KM.

“Vodovod” u Mostaru također provodi tender za kredit za automobil koji su već izabrali – Škodu Superb od 55.000 KM.

U pisanom odgovoru BIRN-u BiH mostarski “Vodovod” je objasnio da se novo vozilo nabavlja za upravu društva jer je stara Škoda Octavia u kvaru. “Vodovod Mostar” nije budžetski korisnik i ne dobija novac iz budžeta, objašnjavaju u svom odgovoru i dodaju da se nabavka automobila “finansira iz sredstava redovnog poslovanja” te prodaje starog automobila.

“S obzirom da licitacijska prodaja starog vozila nije još provedena jer vozilo nije popravljeno, odlučeno je da se vozilo financira putem leasinga, zbog čega je naknadno raspisan natječaj za nabavu financijskog leasinga”, stoji u odgovoru iz “Vodovoda”.

Ovo javno preduzeće ima 25 vozila, od čega je osam putničkih. Mostarski “Vodovod” ima jednu Škodu Octaviju, koja je u kvaru, četiri Dacije, od kojih je jedna u kvaru, dvije Škode Fabije i jednog Golfa 2.

“Nabave radnih strojeva, specijalnih vozila i drugih vozila neophodnih za rad Društva, uvijek imaju prvenstvo i maksimalno ulažemo u njihovu obnovu kako bismo poboljšali kvalitetu naših usluga”, objašnjavaju iz “Vodovoda Mostar”, dodajući da trenutno nabavljaju rovokopač “kako bi opremili još jednu grupu za rad na terenu u cilju osiguranja što bržih intervencija na otklanjanju kvarova i redovnom održavanju mreže”.

BIRN BiH je analizirao sve nabavke službenih automobila tokom 2017. godine. Više od 250 raspisanih nabavki tokom protekle godine bilo je vrijedno više od 12 miliona maraka, a vrijednost zaključenih ugovora veća od deset miliona.

Najskuplji automobil nabavljen prošle godine, prema dostupnim informacijama zvaničnog portala javnih nabavki, kupila je “Elektroprivreda Republike Srpske”, za 120.000 maraka bez PDV-a.

Automobil koji kupuje dobojski “Vodovod”, vrijedan 114.000 KM bez PDV-a, jedan je od najskupljih službenih automobila u posljednjih 13 mjeseci, prema zvanično dostupnim podacima s portala javnih nabavki.

Analiza BIRN-a BiH pokazala je da je tokom 2017. godine prosječna cijena oko 160 vozila na svim nivoima vlasti iznosila 45.000 KM.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije