Javni konkurs: BHANSA za avioletove izdvaja 236.000 KM

Radiosarajevo.ba
Javni konkurs: BHANSA za avioletove izdvaja 236.000 KM
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) raspisala je javni konkurs za nabavku avionskih karata za narednih 12 mjeseci, koje će platiti oko 236.000 KM.

Konkurs će trajati do 1. februara ove godine, kada je planirano otvaranje ponuda i odabir najpovoljnijeg ponuđača. Međutim, ono što je zanimljivo je cijena planiranog ugovora, koja je prilično visoka.

Naime, ukoliko 235.000 KM podijelimo s oko 250 radnih dana, koliko prosječno bude tokom jedne godine, dolazimo do cifre oko 945 KM za potrebe letova po jednom radnom danu, koliko, na primjer, koštaju dvije povratne karte od Sarajeva do Londona u nekom od etabliranih prijevoznika.

Iz BHANSA-e su potvrdili da su pokrenuli nabavku avionskih karata, za koju je predviđen okvirni sporazum od 12 mjeseci.

"Naglašavamo da 202.000 KM bez PDV-a predstavlja maksimalni novčani iznos usluga nabavke aviokarata te da stvarna potrošnja ovisi isključivo o broju službenih putovanja, što znači da ona može biti i znatno manja od predviđenog iznosa", kažu iz Agencije, prenose Nezavisne.

No, dodaju da u ovom trenutku tačno ne znaju koliko će biti cijena nabavke.

"Potrebno je naglasiti kako je BHANSA članica nekoliko međunarodnih organizacija, počevši od Eurocontrola, preko FAB CE i GATE ONE. Priroda ovoga posla je učešće u međunarodnim tijelima, sastancima, saradnja i razmjena iskustava s međunarodnim partnerskim agencijama", ističu iz BHANSA.

Navode kako je, osim ovoga, BHANSA uključena i u više regionalnih i europskih projekata, koji podrazumijevaju i aktivno učešće njihovih uposlenika u aktivnostima izvan BiH.

"Sve navedeno znači da Agencija mora razmišljati i planirati dugoročno po pitanju stvari kao što su troškovi za aviokarte kako se ne bi doveo u pitanje normalan operativni rad BHANSA", ističu iz Agencije.

Na kraju napominju da ove godine školuje novu, najveću do sada generaciju kontrolora letenja - njih 69.

"Ta obuka se odvija u centrima pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u Češkoj, Finskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Stoga, uz službena putovanja ostalih naših uposlenih, generalno očekujemo nešto veće izdatke za putovanja, pa samim tim i aviokarte. Posebno ističemo da planirana sredstva uključuju sve zaposlenike za koje se pokaže potreba za putovanjima, a ne samo za menadžment naše agencije", zaključuju iz BHANSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije