Vodostaji rijeka u porastu: U općini Jezero izlila se Pliva, poplavljeno 20 kuća

Radiosarajevo.ba
Vodostaji rijeka u porastu: U općini Jezero izlila se Pliva, poplavljeno 20 kuća
Foto: BN TV / Kritično i u RS-u

Nakon naglog otapanja snijega, rijeke Bosna i Doboju i Vrbas u Banjaluci prešle su kotu redovne odbrane od poplava.

Na području Novog Grada, u porastu su vodostaji Sane i Une, a zbog izlijevanja rijeke Sane na kolovoz, otežan je saobraćaj na putu Blagaj-Radomirovac.

U porastu je vodostaj Une na području Kozarske Dubice.

U Kostajnici, Una se izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta, prenosi RTRS.

U blagom porastu je i Sana u Prijedoru, a prema posljednjem mjerenju iznosi 394 centimetara što je za 36 centimetara ispod kritične tačke.

Dežurne službe su na terenu, rekao je starješina Teritorijlne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš, piše Srpska.info

U porastu je i Sava u Brodu i Šamcu, ali je ispod kote redovne odbrane od poplave, saopštila je Republička uprava Civilne zaštite.

U općini Jezero izlile su se Pliva i Jošavka, a poplavljeno je 20 domaćinstava.

U Jezeru još nije proglašeno vandredno stanje, ali će danas nadležni iz Voda Srpske, uprava Civilne zaštite Srpske i Federacije, Hidroelektrane Jajce i drugih institucija posjetiti ovu općinu.

Zbog izlijevanja Plive saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad-Jajce u mjestu Jezero.

U općini Šipovo, izlile su rijeke Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća. U Duljcima, Pliva je poplavila most koji povezuje selo sa Šipovom.

Rijeka Usora poplavila je lokalni vodovod u dobojskom naselju Makljenovac, zbog čega je obustavljeno snadbijevanje vodom za piće stanovništva ove mjesne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije