Vodeće kompanije IT industrije BiH objavile IT manifest

Radiosarajevo.ba
Vodeće kompanije IT industrije BiH objavile IT manifest
Foto: Bit Alijansa / Potpisan strateški dokument

IT kompanije koje okuplja udruženje Bit Alijansa danas su potpisale strateški dokument za IT industriju Bosni i Hercegovini pod nazivom IT manifest. IT manifest identifikuje ključne probleme i načine njihovog rješavanja kroz konkretne prijedloge za omogućavanje daljeg razvoja IT industrije sa ambicijom da IT industrija postane strateška privredna grana BiH.

IT industrija u Bosni i Hercegovini generiše oko 500 miliona KM prihoda godišnje te prema posljednjim istraživanjima Bit Alijanse, BiH će trebati novih 6.000 zaposlenika. IT manifest daje prijedloge kako taj cilj ostvariti i tretira tri ključne oblasti obrazovanje, zakonodavstvo i privredu te je za sve segmente predstavljena analiza stanja i prijedlozi za rješenja i unapređenja.

Dokument je pisan u skladu sa aktuelnim i predviđanjima budućih trendova u oblasti informacionih tehnologija posebno imajući u vidu da svjedočimo četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Sve buduće inicijative udruženja Bit Alijansa će biti kreirane u skladu sa usaglašenim principima IT manifesta, a Bit Alijansa poziva sve zainteresovane stakeholdere da se priključe misiji za kreiranje bolje i prosperitetnije budućnosti BiH.

Tekst manifesta možete preuzeti ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije