Voda iz Centralnog gradskog vodovoda u Lukavcu zabranjena za piće

N. K.
Voda iz Centralnog gradskog vodovoda u Lukavcu zabranjena za piće
Pixabay / Ilustracija
U Lukavcu je još uvijek na snazi Rješenje o zabrani vode za piće iz Centralnog gradskog vodovoda.

Naime, iz JP “Rad” Lukavac su obavijestili potrošače da se voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne koristi za piće, a zbog povećane količine mangana u istoj može se koristiti samo za sanitarne potrebe.

“Putem službenog protokola 3. augusta 2017. godine zaprimljeno je Rješenje Službe za inspekcijske poslove Općine Lukavac kojim je JP “Rad” Lukavac obaviješteno da je hemijski nalaz, uzet dana 01.08.2017. godine od strane Zavoda za Javno Zdravstvo TK, pokazao povećanu količinu mangana u vodi za piće.", rekao je za Radiosarajevo.ba dežurni u u Operativnom centru JP Rad.

Prema njegovim riječima, najnovija hemijska analiza vode koju je radio Zavod za javno zdravstvo TK ponovo je pokazala da je koncentracije teškog metala mangana u vodi i dalje četiri puta veća od dozvoljene.

Na osnovu ovoga, i dalje je na snazi Rješenje o zabrani vode za piće iz Centralnog gradskog vodovoda, a prema onome što nam je rekao dežurni u JP Rad Lukavac neizvjesno je kada će doći do poboljšanja stanja zbog evidentne suše i nemogfućnosti pročišćavanja vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije