Vllasi: BiH je na ivici provalije, Dodika i Čovića izolirati, vrijeme je da i Bakir ode

5
F. V.
Vllasi: BiH je na ivici provalije, Dodika i Čovića izolirati, vrijeme je da i Bakir ode
Foto: Kolaž / Dodik, Vllasi i Izetbegović

Azem Vllasi, poznati kosovski pravnik, bivši političar, analitičar, dugogodišnji savjetnik najviših kosovskih lidera, komentirajući najveću poratnu krizu u našoj zemlji kaže da Bosna i Hercegovina, makar takva, Dytonska mora opstati na dobrobit svih njenih naroda i građana.

Odličan poznavatelj prilika u regiji analizira situaciju u našoj zemlji, ali i moguće posljedice bosanske krize na regiju.

Ovih dana ponovo se našao na udaru srbijanskih medija, propagande režima Aleksandra Vučića, jer je jedan od potpisnika pisma svjetskim moćnicima za spas Bosne i Hercegovine.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

"Niti se RS može pri-pojiti Srbiji niti zapadna Hercegovina Hrvatskoj. To se probalo pa znamo šta se desilo. BiH je na ivici provalije. Ako se nastavi putem njenog rušenja, posljedice bi bile teške i bolne. To bi bilo vraćanje u vrijeme njenog prvog rušenja 90-ih godina, a vidjeli smo do čega je to dovelo. Nastala bi kriza u cijeloj regiji pa bismo se svi vratilu u 90-te godine", upozorava Vllasi, veliki prijatelj naše zemlje.

Spriječiti uplitanje Srbije i Hrvatske

Podsjeća da je BiH, po Daytonu, tvorevina zemalja zapadne demokratije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovih dana traju pregovori o izbornoj reformi, ali često se tiče utisak da takvi procesi idu u korist političar koji radi na destabilizaciji zemlje!?

"Zato one moraju da je zaštite i pomognu da bude funkcionalna, ni na čiju štetu, a na korist svih njenih građana. Prvi uslov je da se spriječi podrška iz Srbije Miloradu Dodiku i oštrije se sankcioniše uži krug njegovih saradnika. Treba zaustaviti i miješanje i Zorana Milanovića iz Republike Hrvatske u poslove BiH. Drugo, treba naći načina da se Milorad Dodik i Dragan Čović izoluju iz političkog života BiH. Njima dvojici jedina je misija da sve učine kako bi Bosnu prikazali nemogućom državom. A vrijeme je da i Bakir Izetbegović - ode. Mada ovaj ne kao rušitelj Bosne kao ova dvojica već zato što im pravi društvo na tom poslu. Vrijeme je da i njega neko zamjeni", analizira Vllasi.

Umjereni ljudi

Nadalje, on tvrdi da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovii Christian Schmidt treba uz podršku zapadnih zemalja "da uradi svoj posao".

"Oni koji generiraju krizu, nju ne mogu riješiti. Vrijeme je da politički razumni i umjereni ljudi iz sva tri naroda bolje sarađuju zarad zajedničkih i interesa svojih naroda i svih građana. Glasači iz sva tri naroda treba da se trgnu i svoj glas kod sljedećih izbora daju drugim ljudima. Bosna je njihova zajednička država i zajednička sudbina", zaključio je Vllasi u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije