Azem Vllasi: Strašna "srpska istina"

9
Radiosarajevo.ba
Azem Vllasi: Strašna "srpska istina"
Foto: Arhiv / Azem Vlasi

Kako godine prolaze, sve su bezočnija i upornija nastojanja vlasti Srbije da se zločini počinjeni u vrijeme Miloševićevog režima prikriju ili da se činjenice o zločinima lažno prikažu. Svuda to rade: u Bosni, u Hrvatskoj, na Kosovu...

Time dokazuju i pokazuju odanost politici iz koje su izrasli.

Piše: Azem Vllasi, za Radiosarajevo.ba

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Navršile su se 23 godine od masakra u selu Račak, petnaestak kilometara zapadno od Ferizaja ili Uroševca na Kosovu počinjenog 15. januara 1999. godine. Toga su dana srpske policijske snage u selu Račak izvršile raciju i pred dugim cijevima odvele iz njihovih kuća 46 albanskih civila, seljana, na proplanak iznad sela, postrijeljali ih i masakrirali.

Leševi prebacivani u Srbiju

Na Kosovu su tokom oružanih sukoba 1998. – 1999. te iste snage ubile oko 13.000 Albanaca, na stotine leševa su hladnjačama odvezli u Srbiju, zatrpali ih bagerima u masovne grobnice ne bi li prikrili tragove svojih zločina. Polije rata neke su masovne grobnice otkrivene, ali za posmrtne ostatke oko 1.600 ljudi još se ništa ne zna. Vode se kao nestali.

No, zločin u selu Račak je postao poznat, jer je počinjen u vrijeme izvjesnog primirja, pred licem OSCE-a, pa je bio posljednja kap u čaši, neposredan povod da s međunarodna zajednica trgne i odluči da - nakon tolikih zločina istog režima počinjenih u Bosni i Hercegovini – ne dozvoli da se u istim razmjerima tragedija ponovi i na Kosovu. Zato je došlo do intervencije NATO avijacije u martu 1999. kako bi se u junu iste godine zaustavili zločini na Kosovu.

Da podsjetimo: tokom ljeta 1998.godine, posredstvom Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Zapadne Evrope uspostavljeno je primirje između vlasti Srbije i naoružanih Albanaca organiziranih u Oslobodilačku Vojsku Kosova (UQK/OVK), kako bi se dala šansa pregovorima za mirno rješenje kosovskog problema.

Upućena je na Kosovo Posmatračka Misija pod okriljem OSCE da bi nadgledala to primirje. Ali srpske policijske snage nisu prestale sa upadom u albanska naselja, sa maltretiranjem Albanaca, navodno radi kontrole situacije. Iz tih razloga, dan prije racije i masakra u Račku došlo je do sporadičnog puškaranja između srpske policije i grupe naoružanih Albanaca nedaleko od tog sela, pa je jedan policajac ubijen.

Lov na Vokera

U znak osvete i radi zastrašivanja velike policijske snage su sutradan upale u najbliže selo Račak. Maltretirale su seljake, izveli iz njihovih kuća, pokupili grupu od 46 mještana, jednostavno ih izveli na proplanak iznad sela - i sve ih pobili. Odmah po saznanju o tom zločinu Šef Posmatračke Misije UN na Kosovu Wiliam Voker je izašao na lice mjesta. Bio je zgrožen, zajedno sa novinarima, onim što je vidio. Žrtve su prebrojane, identificirane, način izvršenja ekzekucije utvrđen i uredno zabilježen, a novinari su izvijestili javnost o svemu.

Nikakvo oružje pored žrtava nije pronađeno. Potom je stanovnicima sela omogućeno da ubijene, njihovi najbliži, sahrane na zasebnom mjestu pored seoskog groblja. Voker je o tome odmah izvijestio relevantne međunarodne faktore i svoje nadređene. Ovaj masakr je izazvao opće zgražavanje međunarodne i domaće javnosti. Posebno što se dogodio nad civilima u vrijeme dogovora.

Laži, laži, laži...

Milošević je požurio da plasira neku lažnu priču i da zbog odlaska na lice mjesta i objelodanjivanje strašnog zločina Vokera proglasi "personom non grata", pa čak i da ga bahato protjera. Samo zato što je radio svoj posao zbog čega je bio na čelu OSCE ove Posmatračke misije.

Ispalo je da je preduhitrio srpske vlasti da leševe žrtava, kao i obično, uklone, a da potom za javnost daju verziju kako se radilo o sukobu sa naoružanim Albancima, pa su srpske snage morale reagirati. Dakle Voker je za Miloševića bio "kriv" što nije dopustio da se zločin zakamuflira, a žrtve da oni prikažu kao teroriste, što je inače činila sa svim pobijenim albanskim civilima na Kosovu srpska vlast.

Izvještaj Posmatračke Misije OSCE- a uredno je arhiviran u svim evropskim kancelarijama, u sjedistu OSCE-a, u UN. Grobovi sa nadgrobnim pločama i imenima, prezimenima, godinom rođenja i istim danom smrti maskariranih nalaze se u Račku, tu stoje svi zajedno, tu uz seosko groblje.

Svake godine, na taj dan, dok se na Kosovu obilježava godišnjica tog svirepog masakra, iz Srbije se ponovo plasira Miloševićeva priča kako je to bila samo farsa. Kao da je W. Voker tamo na proplanku iznad sela vidio 46 gumenih lutaka, kao da su i grobovi i imena lažni ili su u njima položene životinjske kosti.

Tako je i ovoga puta, na dan tog užasnog zločina, priču o farsi i podvali ponovio Vučićev glasnogovornik Aleksandar Vulin. Još reče kako će snimiti serijal TV Srbije s ciljem da se taj i slični zločini na Kosovu prikažu kao albanska i međunarodna farsa, da se pokaže prava srpska istina "kako se deca i unuci ne bi stideli svojih očeva i dedova". Dakle, tih "srpskih junaka" koji su poubijali albanske seljake u Račku. Napravit će i serije i filmove, pisaće i knjige sa srpskom istinom, jer treba djeci i unucima utuviti u glavu da Srbi nikada i nigdje nikakav zločin "nisu počinili" već su oni žrtve, jer su se oni uvijek i svuda samo branili. Tako će srpsku djecu i unuke nadahnjivati "junačkim djelima" koje oni treba da ponove. Strašno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije