Vllasi o tužbi Kosova: Postoji puno dokaza da je Srbija počinila genocid nad Albancima

3
F.V.
Vllasi o tužbi Kosova: Postoji puno dokaza da je Srbija počinila genocid nad Albancima
Foto: Arhiv / Azem Vlasi

Glasnogovornica Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je danas za prištinski dnevnik Koha Ditore da će tužba za genocid protiv Srbije biti podnijeta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) prije kraja 2022. godine.

Kako danas prenose mediji, ona je navela da je za to potrebna velika priprema, prenose mediji u regiji.

"Prije početka izrade tužbe potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan", rekla je ona.

Veteran borbe za nezavisno Kosovo, bivši političar, visoki funkcioner, a danas poznati advokat Azem Vllasi, u izjavi za Radioarajevo.ba komentirao je najavu tužbe Kosova protiv Srbije za genocid.

"Da je Srbija počinila genocid nad kosovskim Albancima, zna se, i puno je dokaza za to", kaže Vllasi.

No, u upozorava na određene probleme.

"Sa formalno-pravnog i proceduralnog stajališta može biti problema jer se MSP mogu sa tužbama i zahtjevima obratiti samo članice Ujedinjenih nacija (UN). U ovom slučaju Tužbu koja bi se pripremila na Kosovu može podnijeti druga država - članica UN, na primjer Albanija. Prilično se okasnilo sa tim, ali vrijedi pokušati. Da se zna i da se takav zločin ne presuti", zaključio je Vllasi u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Kelmendi je kazala je da se sada bave pitanjem nadležnosti i unutarnjim i vanjskih analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka.

"Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv proces, pa će trebati vremena", izjavila je glasnogovornica kosovske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije