Vladi Kantona Sarajevo zabranjena nova zapošljavanja

Radiosarajevo.ba
Vladi Kantona Sarajevo zabranjena nova zapošljavanja
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Na osnovu danas usvojene incijative zastupnice Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmine Bišćević Tokić, Skupština Kantona Sarajevo (KS) je usvojila zaključak kojim se Vladi KS i resornim ministarstvima zabranjuje davanje saglasnosti za prijem u radni odnos zaposlenika na određeno i neodređeno vrijeme u javnim institucijama, organima i preduzećima KS, saopćeno je iz Vlade KS.

Kako je navedeno, zabrana se odnosi na upravu KS, zavodime direkcija, agencije, upravne organizacie, pravna licia sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač KS, te u privrednim subjektima u kojima Kanton učestvuje sa 50 posto ukupnog kapitala.

"Skupština je obavezala gore navedene javne subjekte da ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijeme u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnih organa. Istim javnim subjektima se zabranjuje donošenje novih ili izmjena i dopuna postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili drugih akata kojima se regulišu pitanja sistematizacije radnih mjesta", objasnili su.

Također su zabranjena interna premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava. Vlada KS, nadzorni i upravni odbori, prema današnjem zaključku, su u obavezi da ponište konkursne procedure i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije