BiH / Vlada ZDK-a odobrila 100.000 KM pomoći za radnike Krivaje iz Zavidovića

14. 08. 2018. u 19:32:00 Fena

Shares: 0

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Miralem Galijašević održala je danas u sjedištu općine Zavidovići sastanak s predstavnicima bivših radnika Industrijskog preduzeća Krivaja.

Članovi Vlade upoznali su radnike s odlukom o odobravanju 100.000 KM interventne pomoći koja će putem Fonda za socijalnu pomoć, koji su osnovale vlade ZDK-a i Federacije BiH, već sutra biti doznačena radnicima, a koji su ostali bez ikakvih primanja nakon prekida proizvodnje prije više od dvije i po godine.

 "U situaciji kada kompletna agonija traje duže vrijeme, u dogovoru s Vladom FBiH zajedno smo osigurali 300.000 KM za ublažavanje socijalnih problema radnika. Jedan dio radnika dobija odgovarajuću novčanu naknadu iz Službe za zapošljavanje, jedan broj radnika je penzionisan, međutim zabrinuti smo zbog činjenice da je 560 radnika izašlo iz prava na novčanu naknadu sa biroa i mi na ovaj način pokušavamo da amortizujemo taj socijalni moment", kazao je premijer Galijašević.

Sa sastanka je upućen apel pravosuđu da se ubrzaju postupci koji se vode na sudovima, a tiču se imovine IP Krivaja Zavidovići.

Predstavnici radnika zahvalili su Vladi i premijeru Galijaševiću na odobrenoj pomoći i nastojanjima da se pitanje Krivaje trajno riješi te oživi proizvodnja, saopćeno je iz Press službe ZDK.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA