Borci s Vladom FBiH potpisali sporazum: 100 miliona KM za rješavanje problema

Fena
Borci s Vladom FBiH potpisali sporazum: 100 miliona KM za rješavanje problema
Vlada Federacije BiH i predstavnici boračkih udruženja potpisali su petogodišnji sporazum, o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH, na poziciji resornog ministarstva za rješavanje zahtjeva boračkih kategorija.

Riječ je o dokumentu o kojem su predstavnici vlade i boračkih udruženja pregovarali više od godinu dana, a u posljednje dvije godine upriličeno je 200 sastanaka da bi se u taj sporazum ugradilo sve ono što je ta populacija navela kao prioritetno.

Potpisnici ovog sporazuma izrazili su danas zadovoljstvo ovim činom, ističući da predstavnici udruženja koji su bili dio tih pregovora okupljaju oko 300.000 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, a njime se garantira da se u narednih pet godina dostignuta prava boraca neće umanjivati. Također, predstavnici boraca su istaknuli kako se svi zalažu za uspostavljanje jedinstvenog registra.

"Time bi se osiguralo da se tačno zna šta su čije zasluge, ko su pripadnici tih udruženja te bi se konačno stavila tačka na ovu priču", istaknuli su predstavnici boraca, dodajući da zbog toga i oni traže uspostavljanje registra.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u narednih pet godina biti preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite.

Važnim je nazvao da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, a do sada je nisu dobijali, što bi registrom boraca trebalo biti utvrđeno.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovivši da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601 te se svako može proglasiti kompetentnim u pregovorima s Vladom.

Kako je zaključeno, današnji čin potpisivanja Sporazuma predstavlja dobru saradnju Vlade Federacije BiH i Koordinacije boračkih udruženja te je izražena nada da će tako biti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije