Priprema za nove laži: Vlada RS razmatra izvještaj o "stradanju u srebreničkoj regiji"

3
Radiosarajevo.ba
Priprema za nove laži: Vlada RS razmatra izvještaj o "stradanju u srebreničkoj regiji"
Twitter / Vlada RS na posebnoj sjednici

Nakon što je sredinom aprila ove godine na internet stranici Komisije koju su vlasti bh entiteta RS formirale 2019. godine objavljen izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, napisan na više od 1.200 stranica, a što je izazvalo brojne reakcije, Vlada RS danas je na posebnoj sjednici "upoznata je i sa izvještajem tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine".

Presuda Mladiću kao okidač

Objavljeno je to na zvaničnom Twitter nalogu Vlada RS.

Indikativno je da se o izvještaju govori svega tri dana nakon pravosnažne presude osuđenom ratnom zločinu Ratku Mladiću, vojnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kojem je izrečena doživotna kazna zatvora. Ova presuda potaknula je, očito, novi val revizionizma i negiranja genocida.

Podsjetimo, u februaru 2019. Vlada RS je imenovala članove komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Direktor ovog centra Milorad Kojić ranije je za BIRN izjavio da je cilj komisija "samo da se utvrdi istina ".

"A istina može biti samo jedna. Ovo su međunarodne komisije koje će raditi bez pritisaka i očekujemo da utvrde istinu ", ističe Kojić.

Uprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu su kritizirali osnivanje ovih komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

Direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović izjavio je za BIRN u povodu osnovanja spomenutih komisija da je njihov jedini cilj komisija da se "zločini relativiziraju ".

"Cilj je da se omogući vlasti koja je činila zločine da se opravda i da se zločini relativiziraju, da se umanje i da se falsifikuju ili opravdaju, i to nije samo cilj ovih komisija, nego i aktivnosti svih vladajućih političkih struktura u BiH u ovih 20 i nešto godina ", rekao je Todorović.

Iživljavanje nad žrtvama

Todorović je tada naglasio da međunarodna zajednica dopušta "iživljavanje nad istinom i žrtvama ".

"Ured visokog predstavnika (OHR), Evropska unija (EU) i Vijeće za implementaciju mira puštaju vlasti da rade šta god im padne na pamet. Oni ćute, povlače se, oni su svojim nečinjenjem u prethodnim godinama, i puštanjem ovih naših domaćih, doveli da vlast može da radi šta god hoće nekažnjeno, pa do negiranja i Haaga i žrtava ", rekao je tada Todorović.

Podsjetimo, 31 međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji u četvrtak, 21. februara 2019., potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti RS "više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine".

Vlada Republike Srpske je za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo su Raphael Israeli, Walter Manoschek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaccharia, Viktor Bezručenko iz Rusije i Patrick Barriot.

Neki od članova komisija prethodno su javno izjavljivali sumnju u utvrđene činjenice o dešavanjima u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije