NSRS usvojila set zakona: Budžetskim korisnicima se povećavaju plate, evo za koliko

0
Radiosarajevo.ba
NSRS usvojila set zakona: Budžetskim korisnicima se povećavaju plate, evo za koliko
Foto: Anadolija / Zora Vidović

Setom prijedloga zakona o povećanju plata u RS platni koeficijenti uvećavaju se u određenom procentu tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM, a cilj jeste poboljšanja njihovog položaja.

Istakla je ovo danas u Narodnoj skupštini RS ministrica finansija Zora Vidović.

Vidović je naglasila da je ovo jedna od mjera Vlade RS koja doprinosi privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih.

"Riječ je o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS, Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS i Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS po hitnom postupku", rekla je Vidović, obrazlažući predloženi set zakona, a prenosi Srpskainfo.

Ona je navela da su setom po hitnom postupku obuhvaćeni i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS.

"Za povećanje plata u zdravstvu potrebno je 12,5 miliona KM, za javne službe 2,5 miliona KM, osnovno obrazovanje 17,4 miliona KM, kulturu 650.000 KM, visoko obrazovanje 2,9 miliona KM, organe uprave 3,9 miliona, MUP 6,3 miliona KM, pravosuđe 1,3 milion KM. To znači ukupno je potrebno izdvojiti 47 miliona KM za povećanje plata do kraja ove godine", kaže Vidović.

Ona je navela da će plate biti povećane od tri do 15 posto i da su sačinjene realne procjene za njihovo povećanje.

O predloženom setu zakona nije bilo poslaničke rasprave.

Nakon glasanja, NSRS je usvojila set zakona o povećanju plata u RS kojim se platni koeficijenti uvećavaju u određenom procentu tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije