Vlada RS: Nećemo Koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma u BiH

Fena
Vlada RS: Nećemo Koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma u BiH
/ Foto: Vlada RS
Vlada Republike Srpske odbacila je danas kao sporan Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini.

"Uzimajući u obzir da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema bezbjednosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, Vlada pokušaj uspostavljanja Koordinacionog tijela posredstvom odluke Vijeća ministara, kao podzakonskog akta, ocjenjuje kao pravni i politički presedan, saopćeno je nakon posebne sjednice entitetske vlade.

Smatraju da bi uspostavljanje Koordinacionog tijela, "kao svojevrsnog instrumenta koordinacije u formulisanju i sprovođenju politike u oblasti borbe protiv terorizma, te posebno predviđena rješenja, kojima su definisane nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u bezbjednosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom".

"Vlada konstatuje da Koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno tijelo, već kao tijelo kojem se, primarno posredstvom Operativne grupe u njegovom sastavu, daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje, te ovakva rješenja ocjenjuje kao neustavna i nezakonita", stoji u saopćenju.

Također, "smatra neustavnim i nezakonitim rješenja kojim je predviđena nadležnost Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u bezbjednosnoj oblasti u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije