Blokiran račun RiTE Ugljevik: Bankama naloženo da zaplijene 3 miliona KM

Fena
Blokiran račun RiTE Ugljevik: Bankama naloženo da zaplijene 3 miliona KM
/ Foto: RiTE Ugljevik
Račun preduzeća Rudnik i Termoelektrana "Ugljevik" blokiran je po nalogu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 20. juna.

Naloženo je bankama, u kojima preduzeće ima otvorene transakcione račune, da "zaplijene“ 2.951.502 KM neophodnih za namirenje preduzeća "Tereks inženjering" Bijeljina.

U saopćenju uprava RiTE Ugljevik osporavaju se pomenuta potraživanja.

Kako se dodaje, nalog od 20. juna donesen je u izvršnom postupku pokrenutom po prijedlogu "Tereks inženjeringa" od 16. maja.

Pozivajući se na presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci zahtijevana je  isplata 1.453.388 KM s zakonskom zateznom kamatom počevši od podnošenja tužbe (29. jula 2006. godine) i iznos od 30.825 KM na ime troškova postupka, što je ukupno 2.951.502 KM.

"Sve ovo prestavljalo bi redovan tok stvari u izvršnom postupku da 18. februara 2014. godine 'Tereks' po istom osnovu nije od preduzeća već naplatio 2.798.556 KM. Ovim sredstvima raspolaže sve vrijeme, odnosno raspolagao je i u momentu podnošenja najnovijeg prijedloga i izdavanja naloga od 20. juna ove godine za blokadu računa", tvrdi se u saopćenju RiTE Ugljevik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije