TRT donirao BHRT-u opremu, a Karamehmedović najavljuje smanjenje produkcije

Anadolija
TRT donirao BHRT-u opremu, a Karamehmedović najavljuje smanjenje produkcije
/ Anadolija
Turska radio-televizija (TRT) uručila je donaciju u vidu tehničke opreme Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u vrijednosti od 500.000 eura.

Radi se o donaciji u vidu reportažnih kola i opreme za jedan digitalni studio, koja će prema riječima čelnih ljudi BHRT-a u značajnj mjeri poboljšati proizvodnju i emitovanje programa BHRT-a.

"Ona podrazumijeva kompletnu opremu za jedan digitalni studio i reportažna kola potpuno opremljena koja će nam omogućiti da radimo prenose i program van zgrade BHRT-a. Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji, o digitalnoj opremi koju Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u situaciji u kojoj se nalazi, ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi zbog nedostatka finansijskih sredstava", istakao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. 

Naglasio je da ovakav gest ima izuzetno veliki značaj za održanje funkcije javnog-medijskog servisa BiH.

Najviše su, kako je kazao Karamehmedović, zahvalni generalnom direktoru TRT-a Šenolu Goki, koji je pokazao veliki lični napor da izađe ususret BHRT-u i da im pomogne da dobiju ovako vrijednu donaciju. 

Generalni direktor bosanskohercegovačke radio-televizije je ovom prilikom komentarisao i tešku situaciju koja vlada u javnom RTV servisu BiH kazavši da je "situacija izuzetno složena, prvenstveno zbog finansijskih problema sa kojima smo suočeni posebno posljednjih godinu dana, koji su izazvani drastičnim padom naplate RTV takse". 

"Sadašnji model naplate RTV takse preko fiksnih telefona tri telekom operatera nije adekvatan i na taj način BHRT ne može sačuvati svoju opstojnost. Pored toga, imamo i problem funkcioniranja sistema javnog emitiranja u BiH, jer potražujemo velika sredstva od dva entitetska emitera što je sve zajedno dovelo do izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi BHRT", pojasnio je Karamehmedović. 

Ukoliko ubrzo ne bude kvalitetnog rješenja ovog problema u smislu određivanja novog načina naplate RTV takse kroz izmjenu određenih zakona na nivou države i dva entiteta, generalni direktor BHRT-a navodi kako će se na određeni način dovesti u pitanje i opstanak Radio-televizije BiH. 

"Mi smo već od 1. juna značajno smanjili produkciju programa, prije svega, da bismo ostvarili uštede. Plan je da i nakon završetka Evropskog prvenstva u nogometu, odnosno obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, razmotrimo situaciju i smanjimo produkciju, odnosno proizvodnju programa na minimum zadržavajući, prije svega, informativni program i ostale programe koje moramo emitovati s obzirom na to da imamo ugovore sa partnerima", poručio je Karamehmedović.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu kroz državne institucije, odnosno Parlament BiH, biti ponuđeno kvalitetno rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije