Vlada RS-a ulaže 2,5 miliona KM u sanaciju Banskog dvora

AA
Vlada RS-a ulaže 2,5 miliona KM u sanaciju Banskog dvora
Vlada Republike Srpske finansirat će prvu fazu velikog projekta sanacije Banskog dvora, a za te namjene bit će izdvojeno 2,5 miliona KM.

Najavila je to Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s Igorom Radojičićem, gradonačelnikom Banje Luke i Mladenom Matovićem, direktorom Kulturnog centra Banski dvor.

"Ulazimo u realizaciju ovog projekta, radit će se u nekoliko faza. Ukupna vrijednost projekta je oko deset miliona KM, a s ovih 2,5 miliona rješit će se dosta toga", kazala je Cvijanović.

Matović je rekao da je sanacija zgrade, naročito rješavanje problema krova osnovni preduvjet da ova kulturna institucija profunkcionira u punom kapacitetu.

"Bilo kakva intervencija na zgradi Banskog dvora, nacionalnog spomenika kulture, mora imati saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa R-aS i ništa ne može biti urađeno bez njihove saglasnosti", rekao je Matović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da ovaj objekt dugo čeka na rekonstrukciju i stavljanje u funkciju.

"Dosta prostorija nije u upotrebljivom stanju. Zahvaljujući sredstvima koja je Vlada RS-a obećala moći će se uraditi prva faza koja podrazumijeva zamjenu krova, zamjenu fasade i stolarije i slijedi unutrašnje uređenje, elektro i vodoinstalacija", rekao je Radojičić.

On je objasnio da je za sanaciju krova potrebno više od 600.000 KM, te 400.000KM za stolariju, jer je svaki prozor na zgradi Banskog dvora različite veličine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije