Vlada RS-a prihvatila ugovor o osnivanju Transportne zajednice

Radiosarajevo.ba
Vlada RS-a prihvatila ugovor o osnivanju Transportne zajednice
Nakon prijekora koji je Europska unija uputila vlastima Republike Srpske, prekinuta je kratkotrajna blokada vlasti, kada je riječ o potpisivanju Nacrta ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Europe.

Tačnije, Vlada RS-a uputila je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, te ministru za komunikacije, transport i komunikacije BiH Ismiru Juski, ministrima iz RS-a u Vijeću ministara, kao i Delegaciji EU u BiH usvojene zaključke koji se tiču ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

"Vlada RS-a prihvata nacrt ugovora pod uvjetom da Vijeće ministar usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definiranju stavova ispred BiH, koji će biti prezentirani u okviru Sekretarijata Transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva, ono generalno na nivou BiH i dva entitetska resorna ministarstva. Tako usaglašene i definirane stavove naizmjenično bi trebali prezentirati i zastupati nadležni ministri Vijeća ministara, FBiH i RS-a, prema sistemu rotacije", saopćeno je iz Vlade RS-a.

Vlada RS-a smatra da je odredbe Ugovora potrebno preciznije definisati, a Protokol II dopuniti odredbama o zaštiti tržišta do konačnog ulaska BiH u EU i definisanja nadležnosti Regulatornog upravnog odbora. Također, smatraju da je neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ovog ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad neće moći  koristiti transportnu infrastrukturu u BiH.

Podsjećamo, ovakva promjena odluke stigla je nakon jučerašnjeg sastanka Federice Mogherini, visoke predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku i Mirka Šarovića, ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH. Tom prilikom Mogherini je zatražila da se opstrukcija vlasti RS-a prekine, jer bi BiH bila jedina zemlja koja ne bi pristupila transportnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije