Vlada RS-a pisala UN-u: SDA zaustavila napredak BiH na evropskim integracijama

Fena
Vlada RS-a pisala UN-u: SDA zaustavila napredak BiH na evropskim integracijama
Foto: Anadolija / Vlada RS

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) izvještaj koji se odnosi se na period "novembar 2018. - april 2019.godine", te kao i u dosadašnjim, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH.

Cilj tog dokumenta je, kako je navedeno, da razjasni stanovišta RS-a članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu tog dokumenta se govori o, kako se tvrdi, "protivpravnoj blokadi formiranja Vijeća ministara od SDA, koja traje više od šest mjeseci, odnosno od izbora održanih 2018. godine".

"SDA blokira imenovanje novih ministara da bi članove srpske koalicije koja je pobijedila na izborima držala dalje od funkcija, čime se prenebregava volja glasača iz RS. Antidemokratska blokada od strane SDA mora biti okončana, naročito zato što je zaustavila napredak BiH na evropskim integracijama i ekonomskoj reformi", tvrdi se u 21. izvještaju RS-a Vijeću sigurosti UN-a, koji je, u ime tog bh. entiteta, kao potpisnika svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS.

U dijelu II objašnjava se da RS podržava saradnju BiH sa NATO-om, ali se protivi pridruživanju BiH bilo kom vojnom savezu.

"RS ima pravo da izražava stavove o tim pitanjima, naročito zato što Ustav BiH Narodnoj skupštini RS-a daje ključnu ulogu u ratifikaciji ugovora. U ovom dijelu također se objašnjava da ne postoji veza između integracija u NATO i EU i da BiH ne može da podnese povećanje vojne potrošnje koje bi zahtijevalo članstvo u NATO-u", navodi se u saopćenju entitetske vlade.

U trećem dijelu izvještaja RS naglašava svoju podršku evropskim integracijama BiH, ali konstatuje da je, kako se tvrdi, blokada formiranja Vijeća ministara od SDA zaustavila napredak BiH.

Govori se o, kako se navodi, provokativnoj i pravno neutemeljenoj inicijativi SDA da ospori ime RS.

"Ustav BiH na nekoliko mjesta priznaje RS upravo pod tim imenom, a ništa u njenom imenu nije suprotno konvencijama o ljudskim pravima. Inicijativa SDA je politički destabilizujuća zato što osporava samo postojanje RS, čime se udara u srce Dejtonskog sporazuma", tvrde iz entitetske vlade.

Objašnjava se i zašto je nova odluka Ustavnog suda BiH protiv "Dana RS“, sekularnog praznika koji se obilježava na doborovoljnoj osnovi, kako se dodaje, neutemeljena u zakonu.

U narednom poglavlju RS iznosi svoj stav da institucije BiH "ne ispunjavaju svoju obavezu u pogledu zaštite bezbjednosti zemlje“.

"Institucije BiH ne uspijevaju da se izbore ni sa migrantskom krizom, ni sa prijetnjom od terorizma", tvrde iz Vlade RS.

Također, u izvještaju se govori o "nezavisnim, međunarodnim komisijama za istraživanje ratnih stradanja u Sarajevu i Srebrenici" koje je RS imenovala.

"Bilo je nužno formirati komisiju za Sarajevo, koja će se baviti istraživanjem stradanja sarajevskih Srba, zato što je FBiH nije osnovala kako je prije mnogo godina naložio Dom za ljudska prava BiH. Komisija za Srebrenicu bavit će se istraživanjem stradanja svih žrtava u području Srebrenice, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Komisija nije pokušaj da se negiraju veliki zločini počinjeni protiv Bošnjaka, niti da se zanemari stradanje Srba, što je bio slučaj u dosadašnjim istraživanjima", navodi se.

U zadnjem dijelu izvještaja RS naglašava svoju opredijeljenost za Dejtonski sporazum i puni suverenitet BiH.

"Republika Srpska insistira na tome da se Ustav BiH (Aneks 4. Dejtonskog sporazuma) dosljedno provodi i da Kancelarija visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu ukinuti", stoji u tom dokumentu, čiji je integralni tekst objavljen na internet stranicama Vlade i predsjednika RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije