Zolj: Prepali su se miliona koje smo planirali za projekte, zato nas kritikuju

E. H.
Zolj: Prepali su se miliona koje smo planirali za projekte, zato nas kritikuju
Foto: Radiosarajevo.ba / Detaljs press konferencije

Jutros je, u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo, održana vanredna press konferencija na kojoj se obratio premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

 "Pojavila se potreba za ovom konferencijom jer smo mi kao zastupnici SDA i Vlada KS izloženi neopravdanim kritikama", kazao je premijer Zolj (SDA), pa nastavio:

"Mislim da su se neki prepali šta je sve predviđeno našim budžetom. Zato su uslijedile kritike koje su neosnovane, naročito kad je riječ o kapitalnim investicijama. Mislim da su se prepali miliona KM i eura koliko je predviđeno za brojne projekte."

Dodao je da je to razlog za napade na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.

"Oni sebi prave alibi za projekte koje neće moći realizirati. Podsjećam, to je rekonstrukcija pruge, novi tramvaji, novi minubusi. Oni umjesto da o tome razgovaraju, sveli su priču koliko je ljudi zaposleno u kabinetu premijera", naglasio je Zolj.

Prema njegovim riječima, nova Vlada KS zna svoje sposobnosti, tačnije nesposobnost.

"U politici sam dugo, ali nikad nije bilo da mandatar nastupa javno prije nego što bude potvrđen od Skupštine. Pa eto, ako ste toliko sigurni, preuzmite. Mogao se na vrijeme usvojiti Nacrt budžeta KS za 2019. godinu. Primali smo jučer udarce i lične, ne samo političke. Nismo htjeli da povlačimo ovaj nacrt. Mislim da uzimajući u obzir sastav ove Skupštine, mnogi nisu shvatili ni prezentaciju budžeta, ne znaju oni one dijagrame, tabele, ne razumiju oni to" istakao je Zolj.

Zolj se zahvalio zastupnicima SDA koji su "morali ono jučer slušati".

"Neistine se nastavljaju danas i u narednom periodu. Idemo u privremeno finansiranje, svi će imati plate. Svi kantoni idu na privremeno finansiranje, samo se stvara fama u KS. Neće ni Univerzitet ostati bez novca, pa kad se kasnije usvoji budžet retroaktivno će biti ljudima isplaćene plaće po većoj osnovici", smatra Zolj.

Dodao je da će "oni" i danas napraviti grešku jer će zakazati vanrednu sjednicu Skupštine KS.

"To su politički spinovi i ovo je njima alibi jer znaju da nemaju veze. Ne znaju oni šta su organi uprave. Oni se plaše ovo preuzeti. Kad smo im rekli da ćemo kao KS dobiti još 900 miliona KM vrijednosti povrata imovine KS u inostranstvu, pa bježali su ovdje, ja ih tjerao", istakao je Zolj, te dodao da "oni" više vole pričati o kabinetu premijera, nego o imovini KS u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je ovaj budžet "napuhan" i da lo je on pokušaj "zavaljivanja" nove vlasti, Zolj je naglasio da je budžet realan i provodiv.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić (SDA) ovom prilikom kazao je da život u KS ovim neće stati.

"Pripremili smo odluku o privremenom finansiranju. Osnovna stabilnost u finansijskom smislu postoji. Druga stvar je što će kasniti projekti koji su predviđeni budžetom za 2019. godinu", pojasnio je Halebić.

Dodao je da treba učiniti napore da se budžet usvoji do kraja januara.

"Time ćemo izbjeći poteškoće koje bi se mogle dogoditi. Jučer smo objašnjavali da su neka preduzeća u KS-u vođena na neadekvatan način i zato smo smatrali da im treba finansijska injekcija. Također, dosta smo obraćali pažnju na turizam, a zato su neophodna značajna sredstva koja smo predvidjeli u ovom Nacrtu budžeta KS za 2019", istakao je Halebić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije