! / Vlada KS usvojila usvojila mjere za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije

01. 04. 2021. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je Vlada Kantona Sarajevo na svojoj redovnoj sjednici usvojila Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo.

"Opći cilj Programa je, shodno mogućnosti, dati doprinos na prevazilaženju novonastalih uslova otežanog funkcionisanja privrede usljed pandemije koronavirusa, u segmentu koji se odnosi na oblast zapošljavanja braniteljske populacije, kao najzaslužnije kategorije građana za odbranu naše domovine, jer spadaju u jednu od težih kategorija zapošljive populacije, a ako ne i u najtežu. Svi smo upoznati i znamo šta se dešava u cijelom svijetu, pa tako i u našem Kantonu. Ovom mjerom ćemo pokazati da i u ovim teškim trenutcima ipak konkretnim mjerama i realizacijom pokazujemo brigu prema ovoj populaciji", riječi su kojima je započeo svoje obrazlaganje ove tačke resorni ministar Omer Osmanović.

Dodao je i kako je poseban cilj ovog programa resocijalizacija boračke populacije putem njihove integracije na tržište rada, odnosno povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, kako bi se i uz druge programe ove vrste i aktivne mjere zapošljavanja u Kantonu Sarajevo moglo utjecati na stvaranje uvjeta za zapošljavanje ovih ranjivih kategorija.

"Razvijanje svijesti o potrebi obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao jednog od načina da se ostvari cilj zapošljavanja kompletnih porodica iz ove populacije i izbor deficitarnih, na tržištu traženih i aktuelnih djelatnosti dovest će do povećanja konkurentnosti ove populacije kako na tržištu rada, tako i na tržištu uopće", naglasio je ministar Osmanović.

Budžetom Kantona Sarajevo za 2021. godinu planirana su sredstva za podsticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica.

Također, Programom rada Ministarstva za boračka pitanja za 2021. godinu planirano je provođenje aktivnosti i mjera zapošljavanja boračke populacije, putem Stručnog tima za izradu Programa zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo.

"Međutim, negativna dešavanja na svjetskom nivou, vezano za pandemiju korona virusa uticala su na uvođenje mjera kojima bi se sačuvalo funkcionisanje društvenih sistema kako na makro tako i na mikro nivou i u drugim zemljama Evrope i svijeta pa i u Bosni i Hercegovini. Nastojanja na globalnom nivou su, prije svega, očuvanje zdravlja stanovništva i ulaganju napora za oporavak privrede. U tom smislu i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je sačinilo Program mjera za poticaj zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije za 2021. godinu, koji će se provoditi kroz obuku, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju ili zapošljavanje već kvalifikovanih kadrova iz reda braniteljske populacije, koji su evidentirani kao nezaposlene osobe kod Službe za zapošljavanje", navodi se u saopćenju.

"Za realizaciju ovog Programa planirana su sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 300.000 KM, a planira se zapošljavanje najmanje 50 pripadnika branilačke populacije", istakao je ministar Osmanović.

Dodao je kako će se ovom mjerom potaknuti i privreda u Kantonu Sarajevo, jer će se na jedan način stimulisati poslodavci na nova zapošljavanja u ovim teškim trenucima za našu privredu.

"Isto tako ćemo osobe koje se nalaze na evidenciji za zapošljavanje Kantona Sarajevo skinuti sa evidencije i zaposliti preko ovog programa", zaključio je ministar Osmanović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)