Vlada KS najavila sastanak sa Komšićem: Teme su vakcine i PCR testovi

Radiosarajevo.ba
Vlada KS najavila sastanak sa Komšićem: Teme su vakcine i PCR testovi
PrtScr / Edin Forto

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo u sastavu: premijer Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić i šefica Kabineta premijera Sanja Škuletić-Malagić, sastaće se danas sa članom Predsjednišva Bosne i Hecegovine Željkom Komšićem, na njegov poziv, povodom razgovora o epidemiološkoj situaciji.

Predstavnici Kantona će, tom prilikom, članu Predsjedništva Komšiću iznijeti sljedeće prijedloge:

U cilju osiguravanja uslova za što skoriji početak masovne imunizacije građana u Bosni i Hercegovini, Vlada KS predlaže Predsjedništvu BiH da inicira direktan kontakt Vijeća ministara BiH sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i izvan COVAX sistema.

"U tom smislu smatramo neprihvatljivim opravdanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pogotovo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a koja smo čuli u javnosti i službeno.

Predlažemo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uključi svoje resurse i veze, uključujući i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva, kako bi dobili objedinjenu informaciju o mogućostima nabavke vakcina putem državnog nivoa.

Vlada Kantona Sarajevo predlaže uvođenje sistema kontrole prelaske državne granice u smislu poštovanja epidemioloških preporuka i najboljih praksi iz Evropske unije, kao što je mjera obaveznog posjedovanja negativnog rezultata PCR testa ili dokaza o vakcinaciji prilikom ulaska u zemlju.

Vlada Kantona Sarajevo spremna je za svaku vrstu saradnje sa bilo kojom državnom institucijom u BiH kako bi zajedno doprinijeli što skorijem početku masovne imunizacije naših građana", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije