Vlada KS odlučila da li će doći do povećanja cijene struje privrednicima

0
Radiosarajevo.ba
Vlada KS odlučila da li će doći do povećanja cijene struje privrednicima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vranić i Forto

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na svojoj posljednjoj vanrednoj sjednici Inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o povećanju cijena električne energije privrednicima s područja Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo privrede da se Inicijativa i vezani Zaključak Vlade KS dostave Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu privrede KS obratilo se Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo s informacijom u kojoj tvrde da je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine kompanijama, članicama ovog udruženja, dostavila ponude za zaključenje novih ugovora o isporuci struje, uz enormno povećanje cijene u odnosu na cijenu koja je važila u prethodnom godišnjem ugovoru ovih kompanija s pomenutim preduzećem.

Imajući u vidu negativne posljedice pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, novo, enormno, poskupljene struje dodatno bi ugrozilo poslovanje velikog broja privrednih subjekata, a time i njihovu likvidnost, te dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta, kao i do smanjenja konkurentnosti na tržištu, obzirom da ovo poskupljenje automatski povlači povećanje cijena gotovih proizvoda prema krajnjim potrošačima.

Zbog svega navedenog, Vlada Kantona Sarajevo ovom inicijativom traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivrede BiH da preispitaju odluku o povećanju cijena električne energije, i u skladu s tim cijene električne energije vrate u okvir cijena iz prethodnog ugovornog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije