Vlada KS o zagađenju zraka: Interventne mjere nisu se dobro provodile, ovo je PLAN

B. R.
Vlada KS o zagađenju zraka: Interventne mjere nisu se dobro provodile, ovo je PLAN
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S današnje press konferencije

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo posvećena zagađenju zraka. 

Premijer Kantona Edin Forto tvrdi da vremenske okolnosti nisu izgovor da se ne obrate javnosti po ovom pitanju. Smatra da postoje mjerne stanice koje ne mjere tačne podatke.

Naglasio je da će već u ponedjeljak biti razgovor sa međunarodnim institucijama o ovom problemu. Obećao je da će biti osigurani prečistači zraka i maske za najugroženije. Kako je kazao, postoje privredni subjekti koji ove godine znatno zagađuju zrak. Također, kao problem je naveo sankcionisanje vozača vozila koja mnogo zagađuju. 

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić je mišljenja da su "ostali sami u rješavanju problema". 

Prema njegovim riječima, brutalno su odbijeni zahtjevi da ne dođe do poskupljenja gasa.  "Skupština je jednoglasno podržala subevncioniranje gasa. Taj iznos je osam miliona maraka. Šta bi bilo da nije toga? Vlada je prepoznala rizik i izdvojila osam miliona za četiri mjeseca", dodao je.

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Damir Filipović je naveo da se kontinuirano prati primjena interventnih mjera. Podsjetio je da je urađeno niz studija koje će primjenjivati za rješavanje ovog problema. Naglasio je značaj geografskog položaja u kontekstu zagađenja zraka.

Forto je istakao da je riječ o dugoročnom problemu. "Najbolja mjera je zaustaviti saobraćaj. Ali, kako to uraditi kada nemate javni prijevoz koji će ljude prevoziti", rekao je.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta tvrdi da su 33 vozila javnog prijevoza više na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

" Vlada će investirati 130 miliona eura u javni prijevoz... Sve će biti gotovo za tri godine... Naš cilj je da 85 do 90 posto prijevoza bude ekološko. Konkretna mjera je da će prijevoz tramvajima i trolejbusima biti besplatan pri epizodi Uzbune", rekao je.

Prema riječima kantonalnog premijera, Vlada će kontinuirano raditi na rješavanju ovog problema dodavši: "Ne može se odmah riješiti ovaj problem. Ovo je borba koja će trajati s ovom vladom i nekoliko narednih. Ovo nam se svima dešava."

Napomenuo je da se interventne mjere do sada nisu dobro provodile. Govoreći o tome što nije ranije sazvana sjednica, poručio je da se čekalo na izvještaje institucija odgovornih za provođenje mjera.

Ponovio je da je teško provoditi mjeru isključenja iz saobraćaja, a tako je, kako je istakao, naglašeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona.

Ministar Filipović se osvrnuo i na gradnju viših objekata i nelegalnu gradnju.

"U urbanističkim planovima iz 80-ih godina je bila preporuka da se ne grade viši objekti. Nije bilo zabrane. Mi smo uradili studiju po ovom pitanju i bit će implementirana", rekao je.

Podsjetio je da su građani kontinuirano informisani od strane Vlade o ovom problemu. Podcrtao je da nema rješenja bez uključivanja drugih nivoa vlasti, da bi dodao:

"Donosile su se nemoralne, neljudske odluke o legalizaciji... Objekti na klizištima su se legalizovali."

Premijer Forto je ocijenio da je, kako je kazao, strašno niska svijest ljudi o ovom problemu i da se on zaboravi vrlo brzo. Zato smatra da je svijest o problemu početak njegovog rješavanja. Tvrdi da je bilo onih koji nisu poštovali mjeru da se javne manifestacije ne održavaju napolju misleći da je zrak kvalitetan.

Naglasio je da će biti osigurane maske za one koji moraju raditi napolju pri epizodu Uzbune. Komentirajući najavljene proteste zbog zagađenja zraka, Forto je rekao da apsolutno podržava pravo građana da protestuju i da je legitimno da se krivi Vlada za ono što nije urađeno, a obećano je.

Podsjetio je da je loš ekonomski status velikog broja građana doprinio ovom problemu. Pozvao je javnost da se građani o vrijednostima zagađenja zraka informišu preko Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za zdravstvo i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Naveo je da će vrtići biti prioritet prilikom nabavke prečistača zraka za koje je naveo da koštaju oko 350 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije