Nedim Sladić o zagađenju zraka: Visoka gradnja i strujanje ne idu zajedno!

B. R.
Nedim Sladić o zagađenju zraka: Visoka gradnja i strujanje ne idu zajedno!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Meteorolog amater Nedim Sladić je ukazao na uticaj visokih objekata i rijeke Miljacke na kvalitet zraka u Sarajevu.

Uz fotografiju na Facebooku je objavio tekst pod naslovom Visoka gradnja i strujanje ne idu zajedno.

"Slika Sarajeva sinoć, 15. januara, oko 22 sata. Zapadni dio grada Sarajeva u temperaturnoj inverziji uz smanjenu vidljivost, dok se istočni dio tada 'izvukao' iz poklopca jer ima vertikalnog miješanja slojeva uslijed stvaranja jačih turbulencija čiji se vrtlozi miješaju sa okolnim, čišćim zrakom", objasnio je.

Kako je napisao, jasno je da je u padinskim dijelovima grada i u čaršiji skoro pa kristalna vidljivost uz manje zagađenje nego u zapadnom dijelu grada dodavši:

"Pročistio se u manjoj mjeri zrak jer puše lokalni i umjereno pojačan hladni istočnjak brzine 14 do 22 kilometra na sat koji ide preko Bjelava i sve do Koševa. To je i jedini spas istočnog dijela Sarajeva u anticiklonalnim uslovima - lokalni vjetar."

Zatim je Sladić podcrtao značaj Miljacke.

"On čisti i Vijećnicu dolinom rijeke Miljacke čije korito ima veliku prozračnost. No ujutro, promjenom vjetra na zapadnjak i jugozapadnjak, čaršija će se ponovo onečistiti zrakom koji će doći iz nižeg, zapadnog dijela grada. To je ta oscilacija u indeksu kvalitete zraka koju uporno i s razlogom spominje Federalni hidrometeorološki zavod u svojim izjveštajima, jer ujutro se dolazi do granica gotovo umjerene zagađenosti, a danju ponovo na vrlo nezdrav. Ta promjena je gotovo neznatna ili u tek manjoj mjeri na zapadu grada", istakao je.

"Visoke zgrade blokiraju protok"

Uticaj visokih je obrazložio sljedećim riječima:

"No, obratite pažnju kako na Marijin-Dvoru toranj i ostale visoke zgrade prema zapadnom dijelu Sarajeva blokiraju protok zračne struje koja bi trebala neometano čistiti kotlinu! A, tu se i počinju redati naši neboderi od Čengić-Vile i sve prema Nedžarićima. Da stvar bude još nepovoljnija po nas, jeste činjenica da Miljacka kod tramvajskog depoa GRAS-a upravo tu pravi meandar sa svojim tokom i tako se gubi skoro u potpunosti strujanje zraka koje je stizalo dolinom Miljacke, negdje tu kod Otoke."

Studija dokazala: Visoki objekti utiču na kvalitet zraka u Sarajevu

Tvrdi da se, kako je naveo, prirodno uspostavljeni vjetreni koridori remete zbog visoke gradnje koji se u Urbanističkom planu grada Sarajeva jasno stavlja na znanje da nema visoke gradnje duž rijeke Miljacke.

Zbog vremenskih uslova, ponovno bi mogao padati industrijski snijeg. Industrijski snijeg u Sarajevu je padao i u četvrtak ujutro, 16. januara. To isto se desilo početkom decembra prošle godine.

O tome šta je industrijski snijeg, možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije