Vlada KS iznijela podatke: Koliko imamo skloništa i novca za održavanje

0
Radiosarajevo.ba
Vlada KS iznijela podatke: Koliko imamo skloništa i novca za održavanje
Foto: Vlada KS / Ponuđena pomoć općinama

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte danas je održan sastanak sa načelnicima, odnosno predstavnicima općina i lokalnih službi civilne zaštite, na kojem je razgovarano o stanju skloništa u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, koji je ujedno i komandant Štaba CZ KS te direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić. Na sastanku je naglašeno da je održavanje skloništa redovna aktivnost i da nije u direktnoj vezi sa situacijom u Ukrajini.

Kako je danas rečeno, u Kantonu Sarajevo postoji 225 skloništa kojima raspolažu civilne zaštite, a na računima općina, koje upravljaju skloništima (bez podataka iz Novog Grada i Starog Grada) nalazi se oko 2,5 miliona KM za njihovo održavanje.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Kako je rečeno, neka od skloništa su potpuno neuslovna, neka nemaju električnu energiju, za neka treba riješiti imovinske odnose... Također, rečeno je da u KS postoji oko 750 zaklona s kojima raspolažu općinske službe civilne zaštite te da postoje i skloništa koja su u nadležnosti upravitelja.

Premijer Forto od predstavnika općina danas je zatražio detaljne informacije o stanju skloništa, na osnovu kojih će on i resorni ministar Enver Hadžiahmetović, odnosno Vlada KS, reagirati u slučaju da su potrebna dodatna sredstva ili druga pomoć kako bi skloništa bila stavljena u funkciju.

"Danas je donijet zaključak da se općine u narednim danima očituju, kako bi Vlada KS mogla izdvojiti sredstva i intervenirati ukoliko je to potrebno", naveo je direktor Brkanić poslije sastanka.

Kako je rekao, javnost se uznemirila u vezi informacije vezane za opremanje i čišćenje skloništa, ali je potcrtao da je to redovna aktivnost koja je u nadležnosti općinskih službi civilne zaštite.

"Sve države u okruženju i u Evropi imaju aktivnosti vezane za skloništa, čiste ih i stavljaju u prvobitnu namjenu, tako da pratimo taj trend i poduzeli smo određene aktivnosti. Međutim, opet naglašavam, to je redovna aktivnost koja bi se trebala redovno provoditi svake godine", zaključio je direktor Brkanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije