Vlada Kantona Sarajevo poslala hitan zahtjev Jelki Milićević

2
Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo poslala hitan zahtjev Jelki Milićević
FOTO: Fena / Jelka Milićević

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se traži od ministrice finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelke Miličević da ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje.

„Ministarstvo finansija FBiH objavilo je u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine br. 74/21 od 17. septembra 2021. godine, novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa.

Imajući u vidu posljedice skoro osamnaestomjesečne pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo od Ministarstva finansija FBiH da se stavi van snage ovaj Pravilnik“, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

Podsjetimo, Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine kako se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima.

Iako je odbijen, federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji je objavljen u pomenutim Službenim novinama FBiH.

U novom Pravilniku su dati rokovi za zamjenu fiskalnih sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije