Vlada Japana omogućava građanima BiH da uče japanski jezik i kulturu

Fena
Vlada Japana omogućava građanima BiH da uče japanski jezik i kulturu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa potpisivanja ugovora

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Dželilović danas su potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava u iznosu od 63.658 KM za opskrbu i renoviranje Kabineta za nastavu japanskog jezika i kulturu na toj visokoškolskoj instituciji.

Na svečanosti koja je upriličena na Fakultetu, ambasador Sakamoto, dekan Dželilović, rektor UNSA Rifat Škrijelj, te prodekan Filozofaskog fakulteta UNSA Amir Duranović ukazali su na važnost projekta kojim će biti omogućena izgradnja kabineta i njegovo opremanje najsavremenijom informatičkom opremom.

Također će biti omogućeno i online predavanje i video povezivanje Fakulteta na globalnom nivou.

"Projekt koji je danas potpisan tek je prvi korak ka ostvarenju mog obećanja. Cilj projekta kojeg je Vlada Japana podržala jeste osigurati bolje uslove za građane BiH da uče japanski jezik i kulturu",  kazao je ambasador Sakamoto te izrazio nadu da će novi kabinet na Filozofskom fakultetu uspjeti odgovoriti izazovu i postati središte za japanske studije u BiH.

Dekan Dželilović je podsjetio da je od 2016. godine do danas određeni oblik nastave na japanskom jeziku pohađalo oko 800 građana BiH, a današnjim ugovorom će biti omogućen nastavak akademske saradnje sa Sophia Univerzitetom u Tokiju, što je velika čast za Filozofski fakultet.

"Današnje potpisivanje ugovora u skladu je sa našim planovima da kontinuirano bogatimo nastavni plan i program, povećavamo interes studenata, kadrovski se osposobljavamo i jednog dana utemeljimo katedru za japanistiku", kazao je Dželilović.

Rektor Škrijelj je naveo da je na Filozofskom fakultetu UNSA u oktobru 2019. godine uvedena izborna nastava - Japanski jezik za studente na postdiplomskom studiju na nivou UNSA.

Najavio je da su u toku planovi za proširenje izborne nastave kako bi bio uveden i predmet Japanska kultura od oktobra 2020. godine, stoga je, po njegovim riječima, realizacija projekta vrijedan doprinos razvoju Filozofskog fakulteta koji obilježava 70 godina rada.

U tom smislu je prodekan Duranović kazao da je Filozofski fakultet "duhovno srce" UNSA, te zahvalio kolegama sa UNSA, ali i Univerziteta Sophia u Tokiju koji su pružili i pružaju stručnu i logističku podršku razvoju japanskog jezika i kulture na Fakultetu.

Projekti iz oblasti kulture su jedan od prioriteta Zvanične razvojne pomoći Japana BiH (ODA). Od 1996. godine Vlada Japana pružila je nepovratnu pomoć iz oblasti kulture u iznosu od približno dva miliona eura raznim projektima od kulturnog značaja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije