Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba
Foto: Vlada FBiH / Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonski održanoj sjednici usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 26.7.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 28.7.2021. godine, a Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim
ministarstavima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas usvojenoj informaciji je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U 29., u odnosu na prethodnu, sedmicu bilježi se rast broja smrtnih slučajeva, novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence.

U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

U informaciji, pored ostalog, analizirajući procjenu rizika ocjenjeno je da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka zbog zabilježenog blagog porasta novooboljelih, utvrđenog prisustva novih varijanti virusa od kojih tri koji izazivaju zabrinutost, te povećanog broja ulazaka u zemlju u ljetnom periodu, odlaska državljana BiH u susjedne zemlje u kojima je zabilježeno prisustvo varijanti koji izazivaju zabrinutost, kao i propusta u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije