Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

8
I. M.
Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

U Sarajevu je danas održana sjednica Vlade Federaciji BiH nakon čega je održana press konferencija, a povodom prve godine rada u novom mandatu. 

Javnosti se obratio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je kazao da je ovo prilika da se sjetimo krize, zastoja i blokade koja je dočekala novu vladu na početku mandata. Zahvalio se svim zvaničnicima na trudu, zalaganju i sinergiji koja se napravila u vladi.

"To što smo uspjeli napraviti atmosferu međusobnog povjerenja i jako korektnih odnosa smatram našim prvim i najvažnijim uspjehom. Vlada je formirana nakon četverogodišnje blokade. Krenuli smo u rad sa svjesnošću da su ispred nas veliki izazovi da rušimo tabui da je nemoguć dogovor", kazao je premijer.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Nermin Nikšić je poručio da Vlada FBiH radi kao tim te da svi zajedno rješavaju probleme. 

"Naravno, različiti politički subjekti imaju različuite stavove i jedna stvar oko koje nema kompromisa jeste da se moraju postizati kompromisi koji ne smiju ići na štetu građana", rekao je Nikšić.

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Mišljenja je da rezultati rada Vlade FBiH idu u korist građanima koji daju najvažniju ocjenu. Podsjetio je i na izjavu Von der Leyen koja je izjavila da BiH napravila veći iskorak za godinu dana, nego u proteklih 10 godina.

"Ne pada mi na pamet da kradem tuđe zasluge, ali FBiH je najzaslužnija", rekao je premijer.

Naveo je da je Vlada FBiH usvojila set energetskih zakona, kolektivnim ugovorom zaštitili prava rudara i obezbijedili dostojanstven život, za djecu iz jednog čina nasilja osigurali prava koja zaslužuju, po prvi put uveli podršku za porodilje, kao i podršku studentima. Spomenuo je i Fond solidarnosti koji, kako je istakao, nije više mrtvo slovo na papiru.

"Za naše poljoprivrednike smo osigurali najveći budžet za njihovo ministarstvo", istakao je premijer.

Istakao je da početkom godine usvojen najveći budžet u iznosu od više od 7 milijardi KM u kojem su izdvojena i najveća rata vraćanja duga od 1,5 milijardi KM.

"Notorna laž da se FBiH zadužila dodatno više nego što je planirano u budžetu", kazao je Nikšić.

Nikšić se nada da će Vlada FBiH usvojiti zakon o suzbijanju kriminala i korupcije.

Nikšić sa zastupnicima iz Francuske i Njemačke: 'EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija'

Nikšić sa zastupnicima iz Francuske i Njemačke: 'EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija'

"Svake godine od 2015. bila su predviđena sredtsva za njegovo provođenje, ali nikada nije otišlo dalje od planiranja", istakao je Nikšić.

Piručio je da je ovu vladu na početku dočekao decenijski zastoj, ali da mašine ponovo rade. Kako je naveo, i Elektroprivreda je bila "na koljenima", ali Vlada sada vodi taj proces kako bi se ona razvijala.

"I Zrak smo zatekli pred gašenjem, a sada ima ugovore, radi i jedino opterećenje je stečajni postupak. Igman, Pretis i drugi se vraćaju na stare staze. Namjenska industrija je jedan od osnovnih kotača privrede", kazao je Nikšić.

Naglasio je da zakon o doprinosima, porezima, plati, fiskalizaciji je nešto na čemu Vlada radi i što je prioritet.

Ministar finansija FBiH Toni Kraljević kazao je da ovo Ministarstvo prati finansijsku stabilnost te da nijedna obaveza nije ostala neizmjerena.

Vlada FBiH: Osigurano 50 miliona KM za projekte općina i gradova u ovom entitetu

Vlada FBiH: Osigurano 50 miliona KM za projekte općina i gradova u ovom entitetu

"Mnogo je izazova. Reprogramirali smo 220 miliona kako bi se nastavila cestogradnja koridora Vc. Imali smo niz zarobljenih sredstava kada smo došli, ali radimo na tome", poručio je ministar.

Naglasio je da poštovanje u ovoj vladi gradi povjerenje sa kojim mogu raditi i rješavati probleme.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović setakođer prisjetio početka te je kazao: "Kada je formirana ova vlada ona je bila izdajnička, pa su tvrdili da nemamo većinu, pa smo im dokazali da imamo stabilnu većinu".

Zahvalio je i opoziciji koja je stala za rješenja koja je predložila vlada bez straha.

"Poslije godinu dana trebamo početi odgovarati na uvrede. Zahvaljujem se opoziciji koja je konačno shvatila da je opozicija, ali prestanite nam pojedinacno crtati mete na celo. Pozivam da se obrati pažnja na činjenice koje su realizovane. U teškoj političkoj situaciji Vlada FBiH je najstabilnija trenutno", istakao je ministar.

Mijatović je opoziciji također poručio da samo zbog malo aplauza u javnosti ne unistavaju najstabilniju priču u BiH. Zahvalio premijeru i svim kolegicama i kolegama te zaključio da ono što je ključno jeste da se vratilo povjerenje u vlast. 

Vlada FBiH izdvojila 20.000.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih

Vlada FBiH izdvojila 20.000.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih

Na press konferenciji se obratio i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je komentarisao akciju "Black Tie 2" te hapšenje v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića i šefa specijalne jedinice FUP-a Mustafe Selmanovića.

"Ako pročitate pravu optužnicu, a ne onu koja se pojavila u medijima, oni su se teretili za to da nisu uradili ono što zapravo jesu uradili", pojasnio je ministar.

Osvrnuo se i na lažni dokument koji se pojavio u javnosti i izazvao veliku zabrinutost građana, a u kojem se građani upozoravaju na navodno narušenu sigurnosnu situaciju u BiH. U njemu se navodi da se građane mole da se pripreme za odbranu svoje domovine. 

Ramo Isak je poručio da su ovo potpuno lažne informacije te niko ne smije i ne treba izlaziti na administrativnu liniju. 

"Nemojte nasjedati na ovo, nemojte se bojati. Ova država ima sve institucije koje dobro rade svoj posao", rekao je ministar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije