Vlada FBiH objavila: Pronađeno rješenje za isplatu plata rudarima iz Zenice

4
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH objavila: Pronađeno rješenje za isplatu plata rudarima iz Zenice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti rudara u Sarajevu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja.

"Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije ni JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Podsjetimo, ministar Lakić i v. d. direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić su ovu isplatu dogovorili na sastanku sa predstavnicima Sindikata i uprave rudnika, koji je održan 14. marta 2024. godine u Kaknju. Vlada Federacije BiH je svoj dio dogovora ispoštovala i pronašli smo zakonito rješenje za isplatu plata za januar i februar. Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara.

Kolašinac otkrio šta ga je inspirisalo pred finale Europa lige: "Zbog toga sam jako ponosan"

Kolašinac otkrio šta ga je inspirisalo pred finale Europa lige: "Zbog toga sam jako ponosan"

Po pitanju budućnosti RMU Zenica možemo reći da je stručni tim snimio situaciju, izradio  elaborat i da će vrlo brzo saopštiti preporuke i daljnje korake vezane za budućnost ovog rudnika.

"Svjesni smo da se moramo zajednički suočiti sa brojnim problemima i da ćemo rudnike morati dovesti na optimalan nivo. Danas je RMU Zenica u problemima i moramo se potruditi da sutra to ne bude neki drugi rudnik.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje", istakao je ministar Lakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije