Vlada FBiH odobrila: 30 miliona eura za izgradnju prometnica u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odobrila: 30 miliona eura za izgradnju prometnica u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Trasa Prve transverzale

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta gradskih prometnica u Sarajevu, u iznosu do 30 miliona eura.

Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz financiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (Tunel Kobilja glava) i Devete transverzale. Na taj način bi Grad Sarajevo bio povezan s drugim dijelovima Kantona Sarajevo i regionalnom cestovnom mrežom, s ciljem smanjenja sadašnjih prometnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Za Federaciju BiH su prihvatljivi nacrti Ugovora o zajmu između EBRD-a i BiH, Projektnog ugovora između Ministarstva prometa Kantona Sarajevo - Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i Ugovora o podršci projekta između Kantona Sarajevo i EBRD-a.

Sredstva zajma, s rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grace razdobljem, bit će prenesena na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg dužnika. Tokom realizacije ovog projekta, u proračunu FBiH nije potrebno osigurati sredstva za dodatno sufinanciranje.

Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te za zaključivanje i usuglašavanje Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo i za njihovo potpisivanje ovlastila federalnu ministricu financija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije