Vlada FBiH izdvojila 250.000 KM za sanaciju posljedica požara u Hutovom blatu

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH izdvojila 250.000 KM za sanaciju posljedica požara u Hutovom blatu
Federalna vlada na sjednici u Sarajevu donijela je odluku o dodijeljivanju 250.000 KM Javnom preduzeću Park prirode Hutovo Blato, na ime sufinansiranja rješavanja posljedica velikog požara u Hutovom Blatu.

Tačnije, došlo je do izmjene Odluke o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za Akcioni plan strategije okoliša, utvrđenog ovogodišnjim budžetom FBIH. Tom odlukom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izradu Federalne strategije zaštite okoliša za period 2019. - 2029. planirana je dodjela 400.000 KM.

Također, sredstva od 50.000 KM, koja su planirana za unaprjeđenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH, dodijeljena su Centru za projekte Sveučilišta u Mostaru za sufinansiranje i realizaciju "Edukacije o uzorcima, posljedicama i prevenciji požara u zaštićenom području PP Hutovo blato“.

Gradu Goraždu dodijeljeno je 150.000 KM za sanaciju stambenih objekata u naselju Vitkovići s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti.

Hutovo blato nalazi se na popisu Ramsarske konvencije i na privremenoj je listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te je od značaja ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i Europu. Prevencija od požara, tj. edukacija lokalnog stanovništva, hitna je mjera s ciljem sprječavanja potencijalnih većih posljedica.

Sanacija stambenih objekata u naselju Vitkovići - Goražde i poboljšanje energetske efikasnosti je od značaja za Federaciju BiH, smanjenje zagađenja zraka i racionalno korištenje prirodnih resursa. Vitkovići su, inače, naseljeni vrlo ranjivim kategorijama stanovništva, odnosno raseljenim i socijalno ugroženim osobama, saopćeno je iz Ureda z aodnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije