Vlada FBiH i krizni štab: Najava novih mjera, zatvara se aerodrom u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH i krizni štab: Najava novih mjera, zatvara se aerodrom u Sarajevu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da mora podsjetiti na ljekare, policajce i sve oni koji su uključeni u spašavanje života.

"Želim da priča o onome što je Vlada FBiH uradila. Prvi dan kretanja na području Federacije prošao je dobro. Nažalost građani koji su u izolaciji ne poštuju te odluke i odlučili smo da radimo na mjerama koje će i te ljude sankcionisati. Radimo na rebalansu budžeta i obezbjeđivanju sredstava za prevenciju i borbu protiv koronavirusa", kazao je Novalić.

On je poručio da imamo Zavod za javno zdravstvo FBiH i da oni ravnopravno prema opterećenju kantona dijele ono što obezbijedimo, jer cilj je da oprema stigne do svakog kome je potrebna.

Nije realno da se promijeni stopa PDV-a jer je ona najniža u u Europi, poručio je on.

"Pitanje Igmana i broja zaraženih je pitanje za Tužilaštvo", kazao je Novalić.

Pomoć Turske je stigla u našu zemlju i već se dijeli. 

"11. marta nismo prisustvovali događaju kada je bila zbava u Konjicu. Tom događaju u suštini nisam prisustvoao, a sporna osoba nije bila na akademiji na kojoj sam držao predavanje, ili nije bila na cijeloj akademiji. Jednom sam se testirao zbog pritiska javnosti", rekao je Novalić.

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da ako krene nagli rast zaraženih, zatvorit će se određene cjeline, da li gradovi, kantoni ili naselja.

"Ukoliko neko od bh. državaljana umre u inostranstvu u ovakvoj situaciji, postoje protokoli koji će se provesti. Danas bi trebala doći jedna inicijativa da e zatvori Aerodrom u Sarajevu, naš aerodrom je jedini otvoren u regionu i ne treba da postanemo tranzitni aerodrom. Već smo priije dva dana imali slučaj da su sletjeli državljani Srbije, danas Crnogorci, tako da će se Vijeću ministara BiH predložiti da se zatvori i taj granični prijelaz", rekao je Solak.

Člana Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva dr. Gorana Čerkeza kazao je da su dva današnja pozitivna slučaja vezana za klastere iz Konjica i Bihaća. 

"Pripremljeno je 16 novih slučajeva koji će se testirati u Sarajevu. Htio bih istaknuti da pratimo sve mjere koje su donesene i spremni smo da pooštravamo mjere ukoliko bude potrebno. U stalnoj smo saradnji koordinaciji. Testova i ostalog imamo sasvim dovoljno. Apelovao bih na građane da se strogo pridržavaju mjera izolacije, jer kretanje ugrožavaju zdravlje ljudi, a to je i krivično djelo. Vlada FBiH će predložiti i otšrije mjere", rekao je Čerkez.

O lokaciji izolatorija Čerkez je kazao da to ne mora biti samo zdravstvena ustanova, već može biti svaka ustanova koja se može koristiti u te svrhe.

"Mi idemo i sa mnogim mjerama unaprijed u odnosu na neke druge države. Moram reći da se mi spremamo za različite scenearije, pokušavamo da bdemo spremni, da ako nam zatrebaju objekti i druge stvari da možemo da djelujemo", zaključio je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije