Sjednica / Ko će sve moći dobiti nagradu za nauku: Vlada FBiH donijela uredbu

03. 09. 2020. u 12:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Federalna vlada danas je donijela Uredbu o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za nauku.

Vlada ove nagrade dodjeljuje državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači - kandidati za nagradu.

Predviđene za četiri kategorije: nagrada za životno djelo, te godišnje nagrade za nauku, za mlade istraživače i za popularizaciju i za promociju nauke.

Nagrade se sastoje od novčanog iznosa i povelje.

"Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim naučnicima za cjelokupni naučno-istraživački, odnosno istraživačko-razvojni rad koji predstavlja njihov lični doprinos u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada. Svake godine dodjeljuje se samo jedna ovakva nagrada, koja kandidatu može biti dodijeljena samo jednom", pojašnjeno je iz Vlade.

Godišnja nagrada za nauku predviđena je za značajno naučno dostignuće, naučno otkriće, te primjenu rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada.

"Godišnja nagrada mladim istraživačima starosti do 32 godine namijenjena je onima koji su se posebno istakli u naučnom radu, objavili zapaženi članak u referentnom međunarodnom naučnom časopisu, naučnu knjigu s međunarodnim recenzijama ili dobili relevantno međunarodno priznanje za dostignuće u području nauke", saopćeno je.

Navodi se da se godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke dodjeljuje za doprinos u širenju spoznaja o nauci koji se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i naučnih publikacija i drugim oblicima prezentacije. Svake godine može biti dodijeljena samo po jedna ovakva nagrada.

Kada je riječ o novčanim iznosima, uz nagradu za životno djelo daje se 10.000 KM, a za nauku 5.000 KM, dok je za mlade istraživače 3.000 KM i za popularizaciju i promociju nauke po 2.000 KM.

"Nagrade će biti dodjeljivanje svake godine za Dan nauke u Federaciji BiH, a konkurs za dodjelu, uime Vlade FBiH, raspisuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke", istaknuto je.

Kandidate mogu predložiti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrovane za naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u FBiH.

Uredba koja je usvojena danas bit će u primjeni od 1. januara 2021. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA