Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

5
A. Sokolović
Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS

Vlada Federacije BiH donijela je odluku u vezi s izborom direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je od izvora iz Vlade FBiH, za portal Radiosarajevo.ba.

"Po zakonu, Upravni odbor KCUS-a morao je dostaviti akt i poslati zahtjev za saglasnost u vezi imenovanja direktora. No, su prvo imenovali novog generalnog direktora pa poslali na saglasnost. Mi smo konstatovali da su pogriješili pa smo zatražili da to isprave", kaže izvor iz Vlade FBiH za portal Radiosarajevo.ba.

Kako nam je još potvrdio izvor, sada Upravni odbor KCUS-a ima novi rok. Vlada FBiH ovim zaključkom vraća molbu za saglasnost na Odluku Privremenog Upravnog odbora KCUS-a, da je ispravi, te ponovi molbu za prethodnu saglasnost u roku od 48 sati.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Dobili su novi rok od dva dana da isprave to. Kada dostave novi akt, dobit će saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a prema ranijoj rang-listi koju su utvrdili", dodao je izvor.

Podsjetimo, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je 29. decembra 20023. godine imenovan za novog direktora KCUS-a. Tako je tada odlučio Upravni odbor ove zdravstvene ustanove.

Gavrankapetanović je do sada obavljao funkciju direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Nakon odluke Upravnog odbora KCUS-a, potvrdu za imenovanje morao je potpisati ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH Nediljko Rimac. No, to se nije dogodilo.

Naprotiv, 21. februara 2024. Federalno ministarstvo zdravstva na čijem je čelu Rimac nije dalo saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Privremeni upravni odbor KCUS-a 27. februara 2024. ostao je kod stajališta da je na osnovu zakonitog provednog konkursa koji je provela posebna komisija, a čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor,  donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangirani kandidat prof. dr. Ismet Gavrankapetanović predložen za direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH. 

Ismet Gavrankapetanović je Medicinski fakultet u Sarajevu završio 1986. godine.

Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Radio je i na KCUS-u, kojeg je prije nekoliko godina napustio zbog neslaganja sa odlukama bivše direktorice Sebije Izetbegović.

Gavrankapetanović je trebao doći na poziciju na kojoj je vršilac dužnosti 27. novembra 2023. hirurg Alen Pilav. Istog dana je smijenjena Sebija Izetbegović, koja je bila dugogodišnja direktorica sarajevskog Kliničkog centra, a sada je u penziji.

Smijenjena je prije isteka mandata koji je isticao 9. januara 2024., zbog gubitka statusa nastavnika Medicinskog fakulteta u Sarajevu u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, navedeno je u odluci o razrješenju sa dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije