Vlada FBiH o novim imenovanjima, a općinama i gradovima 30 miliona KM

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o novim imenovanjima, a općinama i gradovima 30 miliona KM
Foto: Vlada FBiH / Sjednica u Sarajevu

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluke, ukupno vrijedne 30.000.000 KM, na ime transfera drugim razinama vlasti u FBiH.

Prva odlukom utvrđeni su kriteriji, način i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2021. godinu kroz tekući transferi drugim razinama vlasti, općinama i gradovima, u iznosu od 10.000.000 KM.

Ova sredstva u iznosu će biti dodijeljena na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Vlada FBiH će posebnom odlukom utvrditi dinamiku doznačavanja, te način izvješćivanja o utrošenim sredstvima.

Druga odluka odnosi sa na utvrđivanje načina i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH u iznosu od 20.000.000 KM, a namijenjenih za kapitalne transfere općinama i gradovima.

Ova sredstva bit će dodijeljena općinama i gradovima za financranje ili sufinanciranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti implementirane u jedinicama lokalne samuprave i namijenjena su za nekoliko oblasti.

To su putna infrastruktura (putevi, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprječavanje erozije), komunalna infrastruktura (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže), objekti obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera (predškolski i školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta).

Obuhvaćeni su i ostali objekti od značaja za jedinice lokalne samouprave, kao što su domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, projekti povećanje energetske efikasnosti objekata, fasade, zamjena otvora i krovova, sustavi grijanja i hlađenja, a sreedstva mogu biti namijenjena za financiranje i drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Vlada FBiH će, stupanjem na snagu ove odluke, objaviti javni poziv za podnošenje prijava za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa. Kriteriji za dodjelu sredstava će biti utvrđeni u tekstu javnog poziva, kojeg će utvrditi Vlada FBiH i koji će biti objavljen na njenoj web stranici i u dnevnim novinama.

Skupštini Operatora - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo Vlada FBiH je dala prethotne saglasnosti za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva zbog isteka perioda na koji su imenovani, te za imenovanje Amera Kape, Esada Hasanovića i Miroslava Rozića za vršioce ovih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Federalna vlada je izmjenom postojećeg Rješenja za člana Federalnog štaba civilne zaštite imenovala Sinišu Skočibušića.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada FBiH je opunomoćila Amelu Mikulić ( ArcelorMittal Zenica d.o.o), Jasminu Pašić (RMU Banovići d.d. Banovići), Zerinu Konjhodžić (BH Telecom d.d. Sarajevo), Halku Balavca (Energopetrol d.d. Sarajevo), Dijanu Bukovac (Feroelektro d.d. Sarajevo), Jadranka Puljića (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo) i Marinka Bošnjaka (Energoinvest d.d Sarajevo).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije