Sarajevo / Vlada FBiH dala Gradu Sarajevo kasarnu Jajce na 49 godina  

25. 04. 2019. u 13:21:00 O. K.

Shares: 0

Vlada Federacije je na današnjoj sjednici dala na privremeno korištenje kasarnu "Jajce" i pripadajuće zemljište od 8.508 kvadratnih metara na period od 49 godina.

Vlada je također zadužila u Službu za zajedničke poslove da zaključi ugovor sa Gradom, s kojim će biti uređenja pitanja naknada za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, vode i drugih troškova).

Kasarna Jajce: Priča o dragulju Sarajeva koji se polako urušava

Podsjećamo, kasarna Jajce proglašena je nacionalnim spomenikom, a sa prebacivanjem nadležnosti, sada može i biti pokrenuta ozbiljnija obnova ovog objekta koji je trenutno u ruševnom stanju.

Trenutna šteta na ovom spomeniku procjenjuje se između 80 i 85 posto - nakon posljednjeg rata šteta na kasarni iznosila je blizu 40 procenata...

 Trenutno se na ovoj lokaciji vrši čišćenje, a gradonačelnik grada Abdulah Skaka je ranije izjavio za Radiosarajevo.ba  kako će sudbina ovog objekta upravo nakon današnje odluke Vlade FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA