Kasarna Jajce: Priča o dragulju Sarajeva koji se polako urušava

O. Kavazović
Kasarna Jajce: Priča o dragulju Sarajeva koji se polako urušava
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Čišćenje kasarne Jajce

Prije nešto više od stotinu godina Austro-Ugarska je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine napravila jednu od zasigurno najljepših vojnih, a i civilnih građevina.

Riječ je o kasarni „Eugen Savojski“, koja je godinu nakon izgradnje, 2015, preimenovana u Jajce kasarnu, kada je u nju preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca. Objekat se nalazi u ulici Pod bedemom.

Kroz nju su, kroz razne periode bogate bosanske historije, prolazile vojske Austro-Ugarske, Jugoslovenske narodne armije, pa i Armije BiH i OS BiH.

Nekada ljepotica, sada ruševina

Nažalost, kroz sve te godine korištenja i naravno, period agresije, pretvorile su ovu sarajevsku ljepoticu u skoro ruševnu zgradu.

Grad Sarajevo je potkraj prošle godine preuzelo vlasništvo nad ovim objektom, a uvedena je i noćna rasvjeta kako bi se sa Barščaršije kasarna tokom noći mogla i vidjeti.

Trenutna šteta na ovom spomeniku procjenjuje se između 80 i 85 posto - nakon posljednjeg rata šteta na kasarni iznosila je blizu 40 procenata...

„Procijenjeno oštećenje objekta iznosi od 80 do 85 posto. Od dana preuzimanja, Grad Sarajevo intenzivno radi na čišćenju kompleksa kasarne „Jajce“: odvezene su velike količine smeća iz kasarane, a i uklonjeno je samoniklo rastinje, odnosno, izvršena je sječa stabala unutar samog kompleksa što je predstavljalo vizuelnu smetnju“, kazali su iz službe Grada Sarajeva za Radiosarajevo.ba.

 Bez konkretnih namjera

Kako su istakli, namjere gradske vlasti u daljnjem periodu su usmjerene ka sprečavanju daljnje devastacije i propadanja objekta, a sve u skladu s mišljenjem i nadzorom institucija nadležnih za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. 

„Namjere Grada u prvobitnoj fazi mogu biti samo one koje su trenutno dopuštene kroz Odluku o proglašenju Graditeljske cjeline — Jajce kasarna u Sarajevu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a koju je donijela Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.“

Te aktivnosti podrazumijevaju čišćenje svih objekata cjeline, ispitivanje i statička analiza konstruktivnih dijelova svih objekata sa posebnim naglaskom na glavni objekt kasarne, te zaštita od negativnih vanjskih uticaja.

Naredni period će biti ključan za lijepu stogodišnjakinju u starom dijelu Sarajeva, hoće li to biti dobre ili loše vijesti, vijesti o rušenju zbog vremena i oštećenja ili one o početku radova, ostaje da se vidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije