Vlada FBiH će u najkraćem roku ograničiti rast cijena struje za privredu

3
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH će u najkraćem roku ograničiti rast cijena struje za privredu
Foto: AA / Vlada FBiH sa jedne od prošlih sjednica

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć usaglasio tekst Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, zbog hitnosti situacije, Vlada FBiH očekuje da će isti danas, u propisanoj formi, biti dostavljen sekretaru Vlade, radi daljeg upućivanja na objavu u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

"Tek po objavi i stupanju na snagu ovog zakona Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti da poduzme aktivnosti koje su u njenoj nadležnosti.

Također ističemo da će Vlada Federacije BiH, u najkraćem roku ispoštovati svoje obaveze", saopćeno je iz press službe Vlade FBiH.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a prihvaćeni amandman u Domu naroda, koji je napravio razliku u tekstovima, predložili su jučer delegati Elmedin Konaković i Aner Žuljević.

Taj amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Sinoć je u Predstavničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da Federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije