BiH / Vjerski lideri uputili snažnu poruku svim građanima

24. 03. 2020. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 59

Vjerski lideri u Bosni i Hercegovini uputili su poruku solidarnosti članovima svojih vjerskih zajednica.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti članovima naših crkava i vjerskih zajednica poruku solidarnosti.

U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo naše molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa.

Pozivamo sve članove naših crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze.

Vjerujem da će ljudi u ovim kušnjama pokazati svoje pravo lice ljudskosti i velikodušnosti, da će pomoći onima koji ostavljeni i usamljeni, nose teško breme ugroženosti. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božiji Zakon i čovjekoljublje.

S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi spriječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontrolišu stanje sa željom da pomognu kako bi što prije izašli iz ove krize.

Neka nas sve prati Božija milost”, navodi se u saopćenju koje potpisuju Husein Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

KOMENTARI (2)