Vjernici u džematu Željuša prvi put dočekali Bajram u džamiji u svom naselju

2
Anadolija
Vjernici u džematu Željuša prvi put dočekali Bajram u džamiji u svom naselju
Foto: Anadolija / Prvi bajram-namaz u džamiji

Bajram-namaz je na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan u 47 džamija i mesdžida, a centralna svečanost ove godine upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Prvi put, bajram su u novosagrađenoj džamiji dočekali vjernici u džematu Željuša u sjevernom dijelu grada. Ova džamija proklanjana je prve ramazanske noći, a u svakoj narednoj, u njoj je klanjan teravih-namaz. Bajram-namaz u Željuši je predvodio Muhamed ef. Purišević.

“Mnogo je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti. Nikome u prilog ne idu isključivost i getoizacija ili iseljavanje i odlazak iz zemlje. Nikome ne u prilog ne idu pusti krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na zemlji”, naveo je ef. Purišević.

Glavni imam mostarskog Medžlisa Dino ef. Maksumić podsjetio je da se posljednjih decenija otvorilo mnogo obnovljenih i novosagrađenih džamija, što na ilustrativan način govori o svijesti i savjesti vjernika na području Mostara. Podsjetio je na Sinan-pašinu džamiju, najstariju u Mostaru, zatim i na džamiju hadži Saliha Temima, a jedna u nizu je i džamija u Željuši.

“Kada smo krajem 2019. sjeli na sastanak u džamiji Potoci uz iskren nijet, nismo znali niti pretpostavljali da će sve tako brzo ići. Međutim, kada je nijet iskren kod Allaha i kada džemat zajedno radi, a Allah je sa džematom, onda imamo ovakav rezultat. Onda i Allah otvori vrata i nafaku za koje nismo ni znali da postoje“, rekao je ef. Maksumić.

Kamen temeljac za izgradnju džamije u Željuši položen je 20. januara 2020. godine, a džamija je osim molitvenog prostora dobila i mektepsku učionicu, mahfile i munaru visine 16 metara. Danas u ovom naselju živi više od 50 muslimanskih domaćinstava, i to uglavnom onih koji su na područje Mostara dospjeli iz drugih hercegovačkih općina početkom rata, te su odlučili graditi nove domove, i ne vraćati se na prijeratna ognjišta. Željuša je, inače, naselje udaljeno desetak kilometara od centra Mostara, a u njemu je dosta brojna i srpska povratnička zajednica.

Sutrašnji Dan šehida u Mostaru će započeti hatma-dovom šehidima na Šehitlucima, nakon čega će uslijediti posjeta lokalnim šehidskim mezarjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije