! / Centralna svečanost u Srebrenici: Čast je dočekati bajram u našem gradu

13. 05. 2021. u 07:30:00 Anadolija

Shares: 0

Centralna bajramska svečanost za područje opštine Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji u Srebrenici, a pored ove džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damira ef. Peštalića za vjernike bajram predstavlja radost koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

"Ja sam ponosan na vjernike, na Bošnjake u Srebrenici, jer su svih ovih mjeseci pokazali odgovornost i istrajnost", rekao je u obraćanju Damir ef. Peštalić.

Dodao je da je velika radost dočekivati bajrame u Srebrenici.

"Srebrenica je u našoj domovini najljepše mjesto, čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu, u zajedništvu, zbog naše djece koja se rađaju i odrastaju ovdje. Nadam se da ćemo im omogućiti da tako bude i u budućnosti, dok je svijeta i vijeka", istakao je ef. Peštalić.

On je uputio bajramsku čestitku muslimanima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

"Ne preostaje mi ništa drugo nego da vjernicima u Srebrenici, našim ljudima koji zbog genocida žive širom svijeta, našoj braći širom domovine i dijaspore uputim tradicionalnu čestitku - bajram šerif mubarek olsun", poručio je Damir ef. Peštalić.

U proteklim godinama praksa je bila da se nakon klanjanja bajram–namaza kod Čaršijske džamije u Srebrenici vjernici okupe na bajramskom prijemu, popiju kahvu i druže se. Međutim, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi ovog bajrama nije upriličeno druženje i bajramski prijem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)