Više od 50.000 maraka za renoviranje Čovićevog kabineta

BIRN - Detektor.ba
Više od 50.000 maraka za renoviranje Čovićevog kabineta
Kabinet člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića uskoro će kupiti novi stilski namještaj, koji će koštati više od 10.000 maraka, kao i nove ćilime, rasvjetu, dekor i parkete.

Komisija za nabavku Predsjedništva BiH prihvatila je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za montažu stilskog namještaja, a tender je dobila firma Ceste Company iz Kiseljaka, koja se inače bavi izgradnjom cesta i autocesta. Ukupna vrijednost ponude za namještaj je 10.500 maraka.

Za poslove uređenja kabineta najvjerovatnije će angažirati podizvođače, kao što je bio slučaj s ranijim tenderima koje su dobivali. Prema podacima poslovnog portala eKapija, vlasnik firme Ceste Company je Pero Pecirep, dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Kiseljaka.

Pecirep u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije potvrdio ni demantirao vlasnički udio u kompaniji.

“Ja nisam direktor te firme. To slobodno možete provjeriti… Njegovo ime je Amer Omeragić. Što se samog tendera tiče, obavljen je u skladu sa zakonskim procedurama”, kazao je Pecirep, koji na pitanje ima li ikakve veze s firmom Ceste Company nije želio dati odgovor.

Potvrdio je da je član HDZ-a u Kiseljaku, dodavši da se toga ne stidi. Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH također je prošle godine nabavljao stilski namještaj u vrijednosti od 20.900 KM bez PDV-a.

Čović će u narednom periodu renovirati jedan od svoja dva ureda koja ima u Sarajevu i Mostaru, pa tako osim namještaja, putem javnih nabavki se traži ugovor za usluge dekoriranja i najma dekorativne opreme za potrebe Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva koji će koštati 2.500 KM bez PDV-a.

Potpisan je i ugovor o nabavci poklona za Čovićev kabinet, koji će također koštati 2.500 KM bez PDV-a. Više od 10.000 KM koštat će i nabavka i montaža rasvjetnih tijela koja u svom kabinetu želi ugraditi Čović. Također, tu je i drugi tender i potpisani ugovor za nabavku ukrasa i dekoriranje Čovićevog kabineta, koji će koštati 2.500 KM bez PDV-a.

Usluge tehničke audio-video podrške u povodu organiziranja božićnog prijema, također će biti dio uređenja. Prema ugovoru, za ovaj tender će biti utrošeno 3.600 KM bez PDV-a.

Renoviranje Čovićevog kabineta podrazumijeva i nabavku koplja s postoljem, što će, prema ugovoru, koštati 1.260 KM, također bez PDV-a. Parketarski radovi prilikom renoviranja koštali su 1.386 KM, dok je nabavka zavjesa nešto jeftinija, i ona će građane koštati 850 KM, oboje bez PDV-a.

Renoviranje kabineta zaokruženo je nabavkom vunenih tepiha, koji će, prema ugovoru, biti plaćeni 8.535 KM, bez PDV-a.

Ukupna vrijednost ovih tendera je 44.000 KM. Uz dodatnih 7.480 maraka PDV-a, renoviranje Čovićevog kabineta će građane BiH koštati 51.480 KM.

Većinu tendera dobila je ista firma – Ceste Company iz Kiseljaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije