Vinko Puljić: Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu javnost

K. S.
Vinko Puljić: Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu javnost
Foto: Admir Kuburović / Kardinal Vinko Puljić

"I ove smo godine išli u 'školu Križa' razmatrajući Križni put gdje smo proživljavali i usvajali otajstvo Kristove muke. Prevažno je iščitati u toj pobožnosti očitovanu Božiju ljubav kojom je Bog darujući svojega Sina, pokazao koliko mu je stalo do čovjeka", izjavio je kardinal Vinko Puljić na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, povodom nastupajućeg Uskrsa.

U Uskršnjoj poruci, kardinal Puljić napominje da je dašnjem čovjeku otupjela savjest i da je čovjek izgubio osjećaj za grijeh.

"U ovoj agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti, hodeći za Kristom na Križnom putu, učimo se poniznosti i velikodušnosti koje su tako potrebne za međusobnu suradnju i suživot. U ovom sumornom ozračju mržnje i isključivosti, na Križnom putu učimo praštanju. Prvo sami molim oprost naših grijeha kroz skrušenu ispovijed, ali mi poput Isusa molimo za sve one koji su nam nanijeli rane, kao i za one koje smo mi ranili. Tako nam Kristov križ postaje, ne samo simbolom kršćanstva, nego i sadržajem našeg življenja, nastojeći svaki dan polagati ispit 'noseći svoj križ za Isusom'", rekao je kardinal Puljić.

Ocijenio je da iako je toliko vremena prošlo od ratnih zbivanja, još su mnoge rane vruće, i još nisu zarasle. 

"Ovo nezdravo javno mnijenje koje uporno raspiruje mržnju i nejednakost dodaje sol na te rane. No nema ga koji nije nešto trpio, bilo na tijelu i vremenitim dobrima, bilo na duši", citirao je Puljić Josipa Stadlera u poslanici upućenoj svećenicima 1915. godine.

"Svim obiteljima koje se bore očuvati zajedništvo u ljubavi i koje su otvorene životu, neka ih Uskrsli ojača i učini sretnima i blagoslovljenima. Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni želim da svoje rane liječe u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade. Svima koje je zaslijepilo ozračje sebičnosti, oholosti ili koje drugo izvorište mraka, želim da ih obasja uskrsno svjetlo te otkriju pravi smisao života i radosno surađuju na izgradnji boljega svijeta. Svakom osobno i svima zajedno želim sretan i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nase", poručio je kardinal Vinko Puljić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije